17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osvećenje krsta u Mohovu

2 min read

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mohovo pozivaju na osvećenje novoizgrađenog pozlaćenog krsta za hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Mohovu, u nedelju 19. novembra u 15 časova, posle večernjeg bogosluženja.

Hram u centru mesta građen je u periodu od 1836. do 1839. godine u duhu baroknog klasicizma. Njegov graditelj bio je Anton Semper, zidarski majstor iz Vukovara. Ikonostas, pevnice, arhijerejski tron, četiri ripide i prestoni krst izradio je Bogdan Đukić iz Tovarnika, a njihovu pozlatu izveo Karlo Groser iz Bukinaca. Crkva je generalno obnovljena 1936. godine. Zidovi i svod ukrašeni su dekorativnim oslikom  s kraja 19. veka. S obzirom na istorijsku, kulturnu i ambijentalnu vrednost, kao i vredan inventar u crkvi iz prve polovine 19. veka, ima karakteristike kulturnog dobra. Crkva je preventivno zaštićena od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Obnova zvonika na pravoslavnom hramu u Mohovu počela je krajem juna ove godine. Radove finansira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Kancelarija za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, Crkvena opština Mohovo i vernici parohije Mohovo. Izvođač radova je “Produkt – gradnja” iz Vukovara. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.