15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

O prvom modernom gradonačelniku Beograda- Vladi Iliću i Olgi Duđerski-Jovanović

5 min read

 

…… Pozdravljamo vas na početku nove priče iz srpske istorije, priča o dvoje mladih koji su se voleli ,venčao ih kralj, rastavio rat , o životu i delu Olge  Duđerski -Jovanović i Vlade Ilića.
Kada se danas pomene porodica Dunđerski, najveći broj ljudi odmah pomisli na tragičnu ljubavnu priču Lenke i Laze Kostića ovekovečenu u pesmi ,a i u seriji „Santa Maria della Salute” koju je domaća publika nedavno gledala. Ipak, mnogo manje je poznato da je u ovoj porodici bilo još velikih, a i tragičkih ljubavnih drama. A, upravo takva bila je romansa beogradskog gradonačelnika Vlade Ilića i njegove supruge Olge Jovanović (po majci Dunđerski).

Već samim rođenjem Vladin život izgledao je kao posut ružama. Vladimir (Vlada) Ilić, najmlađi sin Koste Mumdžije, rodio se, 19. septembra 1882. Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mestu, a posle je školovanje nastavio u Beču i Ahenu. Bio je prvi tekstilni industrijalac iz tadašnje Srbije sa akademskim obrazovanjem. Pouzdano se zna da je govorio francuski i nemački, a po nekim svedočenjima i engleski jezik.

Kao najobrazovaniji u porodici, Vlada se uskoro našao na čelu velike tekstilne imperije-posle kratkog boravka u Leskovcu otac ga je poslao da vodi poslovanje koncerna u prestonici.

– Po Vladinom povratku iz Nemačke ramišljalo se o razvoju biznisa, ali i o ženidbi. Kosta je, po već oprobanom receptu, najmlađeg sina oženio iz familije svojih poslovnih partnera. Tako će Vlada postati suprug Olge – “najveće srpske mirazdžike” i unuke Lazara Dunđerskog – počinje priču o ovoj romansi za Dnevno.rs Saša Stanković, autor monografije o Vladi Iliću, pod nazivom “Prvi moderni gradonačelnik Beograda”.
Spajala ih je ljubav i veliko bogatstvo…..Vlada Ilić je na mestu prvog čoveka Beograda bio od januara 1935. do septembra 1939. godine. Za to vreme, jugoslovenska prestonica je po prvi put postala prava, evropska metropola i grad koji je išao u korak sa svim svetskim trendovima.

Rezultat sedmogodišnjeg rada Saše Stankovića, profesora vlasotinačke Gimnazije, prva je kompletna i sveobuhvatna monografija o Vladi Iliću, pod nazivom “Prvi moderni gradonačelnik Beograda”.

U javnosti ime Vladine supruge Olge najviše se pominjalo prlikom humanitarnih akcija. Prve jeseni po dolasku Vlade Ilića na mesto gradonačelnika Beograda, uvedena je Zimska pomoć za svu prestoničku sirotinju i formirao se Akcioni odbor za zimsku pomoć čija je predsednica bila kneginja Olga Karađorđević, a jedna od članica Olga Ilić – priča Stanković i dodaje da je kao primer drugima Olga poklonila 100 zimskih odela i 105 zimskih kaputa za siromašnu decu.

Pomoć bračnog para Ilić pružala se i van Beograda – darivali su štof, pšenicu, hranu… Olga se pominje kao jedan od najvećih donatora za žrtve Drugog svetskog rata kada je posle trećeg savezničkog bombardovanja Beograda priložila 500.000 dinara za nastradale.

 

– Vladi Iliću je bilo obezbeđeno mesto u avionu kojim su kralj Petar i članovi Vlade napustili zemlju uoči nemačkog bombardovanja. Ali on nije hteo da ode. Rat je proveo u Beogradu, a 1945. je osuđen i poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Rizikujući osvetu Udbe, njegovi bivši radnici, čijoj je deci svake godine za Vrbicu poklanjao kompletnu garderobu, slali su mu pakete. Posle intervencije Čerčila, s kojim se lično poznavao, Tito ga je pred kraj 1951. pustio na slobodu, ali on je ubrzo umro.

Spisak fabrika, nekretnina, zemljišnih poseda i bankarskih akcija koje je posedovala porodica Ilić predug je za novinski tekst. Ali ništa kraći nije ni spisak nepravdi koje su Ilići i njihovi potomci doživeli posle II svetskog rata.

Vlada Ilić proveo je 7 godina u zatvoru u Sremskoj Mitrovici gde su mu bivši radnici donosili pakete. Pušten na slobodu krajem 1951. godine, ali ubrzo je doživeo šlog i umro u mansardi svog rođaka, 3. jula 1952. Sahranu su mu organizovali nekadašnji radnici.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.