17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nepregledi Zorice D.Mišić

4 min read

Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” organizovao je u subotu, 11. novembra promociju druge zbirke pesama “Nepregledi” Zorice D.Mišić iz Kanade, članice Srpsko-kanadskog udruženja književnika “Desanka Maksimović” iz Toronta i Matice srpske iz Novog Sada. U Borovu je prošle godine predstavila i svoju prvu knjigu pesama “Mali jedrenjak”, podsetila je na promociji predsednica borovske Prosvjete Sretenka Čaović.
 
– Ova zbirka je nastavak njene prve zbirke pesama “Mali jedrenjak”. Taj mali jedrenjak iz staklene flaše kao da se oslobodio i otplovio svojim čudnim putevima poezije, koja kad jednom poteče neprekidno teče …. Zbirka “Nepregledi” ima tri celine “Divlji sever”, “Stara kuća i devet lipa” i “Sreća”. Sami naslovi celina najbolje kazuju o tematskom okviru i iskazuju istinski doživljaj trenutka lirskog subjekta – rekla je profesorka Čaović.
 
Nakon prvog susreta pesnikinje s borovskom publikom, u oktobru prošle godine, nastala je i pesma “Paralelne daljine” uvrštena u ovu novu zbirku. 
 
–  …. jer reka će noćas da se zaledi, sve virove da pobedi i da prostre reka moćna te talase svoje ledne i da spoji reka moćna dve daljine paralelne – stihovi su iz pesme posvećene borovskoj publici i zbirke čiji naslov asocira na nepreglednu ravnicu u kojoj je rođena i nepreglede ljudske duše.


 
Iako 10-ak godina živi i radi u Torontu, kaže da pripada ovoj ravnici i ljudima i sigurna je da će se jednog dana vratiti u zavičaj.
 
“Trenutno sam u Srbiji i evo sad kod vas. Puno mi je srce, jer osećam da pripadam ovde, ali sam na privremenom radu u Kanadi. Za koji dan se vraćam zbog posla. Tamo je inače – 20 stepeni i metar i po snega. U pripremi je i treća knjiga pesama” saznajemo od Zorice Mišić.
 
U Kanadi, gde radi kao hotelijerski menadžer i novinar za tamošnje srpske medije, najviše joj nedostaje ljudskost i prisnost među ljudima.
 
“Nedostaje mi ta ljudskost i prisnosti. Pre nekoliko večeri imala sam promociju u Novom Sadu, došli su moji prijatelji s kojima se družim preko 20 godina. Svi su se odazvali. To mi nedostaje, kao i druženje i kafe s komšijama. Rođena sam u Baču, a inače dolazim u Vajsku gde živi moj otac. Dugo sam živela u Novom Sadu i mentalitet tih ljudi mi odgovara. U Kanadi je nešto drugo. Prioritet je posao, s čim se slažem, ali ne u toj meri da se toliko zanemari ta neka ljudska strana” iskrena je Zorica. 
 
Pored autorke i predsednice borovske Prosvjete, u programu su učestvovale Danijela i Sara Atlagić, voditeljka i članica dramsko-recitatorske sekcije pododbora. 


 
Više u “Pozivnici” emisiji iz kulture Radio Borova, koja je na našem programu u četvrtak od 12 časova i 10 minuta. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.