05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opštini Borovo 2,6 miliona kuna za program pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama

3 min read

Ministarstvo rada i penzionog sistema odobrilo je Opštini Borovo sredstva u iznosu od 2 miliona 589 hiljada i 25 kuna za provođenje projekta “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe”, u sklopu poziva „Zaželi – programa zapošljavanja žena“.

– Kroz projekat će biti zaposleno 20 žena koje će vršiti usluge pomoći u kući starijim osobama, osobama sa invaliditetom i osobama u nepovoljnom položaju. Svaka žena će imati najmanje četiri korisnika tako da će minimalno biti 80 korisnika sa područja opštine Borovo. Žene će se zaposliti na period od 24 meseca,  a minimalni uslovi koje moraju ispunjavati
su da su nezaposlene, da su prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje i da imaju najviše srednju stručnu spremu.
Žene zaposlene kroz projekat će krajnjim korisnicima pružati uslugu pomoći pri održavanju higijene prostora u kojem žive, pomoć pri nabavljanju, pripremi i konzumiranju hrane, pri nabavci i pripremi ogreva i zagrijavanja domova, pri nabavci i korištenju lekova, plaćanju računa, uređenju životnog prostora i okoline, druženje i razgovor sa korisnicima te ostale aktivnosti
za kojima se pojavi potreba kod korisnika. Kroz projekat će se za sve žene nabaviti i bicikli kojim će one lakše i brže obilaziti svoje korisnike –  rekao je Miloš Maksimović iz Projekt centra Borovo.

Projektom se želi povećati zapošljivost žena pripadnica ranjivih grupa s područja opštine Borovo, proširiti njihova znanja i veštine te smanjiti socijalnu isključenost i povećati kvalitet života starijih osoba , osoba u nepovoljnom položaju i osoba sa invaliditetom koje žive u opštini Borovo, kao krajnjih korisnika. 

– Sledeći korak je potpisivanje Ugovora sa Ministarstvom rada i penzionog sistema i sa Hrvatskim zavodom za zapošljavaje. Nakon toga ćemo krenuti sa podelom promotivnog materijala kojim ćemo pozvati naše meštane da ujedno prijave i sve potencijalne korisnike projekta. Očekujem da bi oglas za prijem u radni odnos mogao biti objavljen početkom 2018. godine. Partneri opštini Borovo na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavaje, uz čiju pomoć će se vršiti zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb koji će pomoći u identifikaciji krajnjih korisnika –  dodao je Maksimović.

Projekat se u potpunosti finansira sredstvima Evropske Unije iz Evropskog socijalnog fonda kroz operativni program Efikasni ljudski potencijali za period 2014. do 2020. godine.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.