22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Srđan Milaković o stambenom zbrinjavanju: Vukovar dobija nove stanovnike, dok Vukovarci i dalje čekaju stanove ili se iseljavaju

3 min read

 

 

 

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković reagovao je na jučerašnju dodelu 15 državnih stanova porodicama hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, ističući da je Vukovar u zadnja dva meseca dobio 60 novih stanovnika, dok se Vukovarci koji godinama čekaju stan i dalje nalaze na listi čekanja ili čak i iseljavaju.

“Svedoci smo javnog događaja na kojem je prezentovano kako je Vukovar u poslednja 2 meseca bogatiji za 60 novih sugrađana koji su ostvarili pravo na stan u državnom vlasništvu. Svi možemo biti srećni zbog činjenice da je neko dobio krov nad glavom i time rešio svoju elementarnu životnu potrebu. Međutim, problem je u načinu na koji se to čini i prošle godine izmenjenim kriterijima za dodelu stanova koji su braniteljsku populaciju i njihove srodnike stavili u položaj koji je ostalim smrtnicima nemoguće dostići. Posledica je da se građani Vukovara koji godinama čekaju stan i dalje nalaze na listi čekanja i zbog toga možda i iseljavaju dok mi uvozimo i stambeno zbrinjavamo nove građane Vukovara iz čitave Republike Hrvatske”, navodi se u saopštenju.

Milaković ističe da se istovremeno otvara i pitanje uticaja na nacionalnu strukturu grada i smanjivanja postotka pripadnika srpske zajednice jer se stambeno zbrinjavaju ljudi koji uopšte nisu sa područja grada Vukovara.

“U ovom paketu otvara se i pitanje uticaja na nacionalnu strukturu grada i njezinu promenu, gledano pre svega sa aspekta broja pripadnika srpske zajednice i smanjivanja njihovog učešća u ukupnom stanovništvu grada. Stoga je potrebno hitno promeniti kriterije za dodelu stanova za narednu godinu kako bi i ostali građani Vukovara (a ne samo branitelji) dobili priliku da ostvare svoj krov nad glavom. U tom smeru obratiću se i čelniku Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje”, poručio je Milaković.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.