06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Sreća i tuga u stihovima Mare Marković Leskovac

2 min read

U Boboti je 4.novembra uveče održana promocija dve knjige poezije Mare Marković Leskovac “Zašto si zoro svanula” i “Sreća i tuga”.

“Pesme su napisane u prozi i predstavljaju male priče koje govore o stvarima o kojima gospođa Mara razmišlja, o ljudima, o Bosni, njenim komšijama, o KUD-u “Đoko Patković” i slično”, rekla nam je Sanja Stojković, profesorka srpskog jezika i književnosti koja je ujedno bila i lektor druge knjige.

Svoju prvu pesmu Mara Marković Leskovac je napisala još u drugom razredu osnovne škole. Neke od pesama iz školskih dana našle su se i u objavljenim zbirkama. Rođena je 1955.godine u selu Trebava u opštini Modriča u Bosni i Hercegovini odakle je 1960.godine s roditeljima doselila u Bobotu. Upravo zavičaj koji je napustila najčešće je bio njena inspiracija da piše pesme , a danas su to njena deca koja žive u Engleskoj.

“Prvo sam pisala o toj čežnji za Bosnom, zatim o čežnji za decom koja su otišla u Englesku, a na kraju za pokojnom majkom koja mi je bila najveći oslonac u životu”, kaže Mara.

Knjige poezije Mare Marković Leskovac štampane su u izdanju Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Bobota. U programu promocije održanom u bobotskom Domu kulture učestvovali su učenici Osnovne škole Bobota, članovi recitatorske i ritmičke sekcije.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.