18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Čestitamo najuspešnijoj slušateljki u Nagradnoj igri emisije” Svet mode i zabave” , a sponzoru zahvaljujemo

6 min read

Najotmenija boja sezone: u njoj ćete izgledati kao milion dolara!

Jedna od najpopularnijih boja sezone…

Neutralni tonovi su nešto na šta smo navikli kada uđemo u jesen i zimu ali moramo priznati da takve boje daju najotmeniji izgled.Pored crne i bele, bež i braon, siva je pronašla svoje mesto i vraćamo joj se jer je jednostavna za kombinovanje, slaže se sjajno i kada odlučimo da je ukombinujemo i sa nekom jačom bojom, znamo da se odlično slaže sa crvenom, žutom, plavom…

Ove godine smo već pisali o sivom sakou, koji bi morao da se nađe u ormanu svake devojke i žene, ali sada ćemo u ovoj boji nositi najrazličitije komade.

Sivo pletivo, pantalone, haljine, šalovi, kape…Igraćemo se dezenima, teksturama, nijansama… …………… Sada o novoj temi…..

Ponovno izdanje romana “Traži me” Mirjane Bobić Mojsilović bio je povod za razgovor na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Dok je na štandu Lagune potpisivala knjige svojim čitaocima, pričala  je o traganju, položaju spisateljica i tome kako nam nije potrebna ničija dozvolja da bismo se usudili da uradimo ono što želimo.
Da li živimo onako kako smo sanjali i želeli? To je samo jedno od brojnih suštinskih pitanja na koje kroz roman “Traži me” odgovaraju jedan vetropir, obična žena i uspešna spisateljica. Postoji tu još mnogo traganja, ali neka morate i sami pronaći u knjizi.

Novinarsko pitanje : Koliko ste od sebe dali svakom od tri lika u ovom romanu? Šta Vam je slično?

Mirjana Bobić Mojsilović: Totalna dečja radost glavnog junaka Mihajla Lazarevića za koga tvrdim da je 100 odsto najbolji i najšarmantniji lik srpske literatrure. Zatim centriranost na samu sebe spisateljice, koja je politički korektna, ali ipak ima srce i dušu. Tu je onaj dobar deo mene odigrao ulogu. Na kraju je tu i romantična žena koju je uplašila sreća koja joj je stigla. Kada sam ponovo pročitala ovaj roman, shvatila sam da mi je to jedan od boljih.

Zašto?

Mirjana Bobić Mojsilović: Zato što ima totalno neočekivane obrte. Zato što se na prvih 150 strana valjaš od smeha, jer je zabavan, a onda te od jednom ščepa za gušu i za stomak. Vrlo je ozbiljna priča u pitanju i na kraju postoji jedna metafora, koje uopšte nisam bila svesna kada je roman prvi put izašao, a to je da tog mog najšarmantnijeg lika ubija neuspeli književni kritičar, koji nema ukusa, stila, mozga, ni onu stvar.

Nikada neću pristati na to da je testosteronska literatura i bukvalno i simbolički do jaja
Novinarsko pitanje :Ko treba da Vas traži i zbog čega?

Mirjana Bobić Mojsilović: Taj neki deo mene, koji se ne usuđuje da me traži. To je slučaj sa svim ljudima. Pronaći sebe je apsolutno najveći zadatak u životu. Nažalost, živimo u vremenu u kome sve što postoji oko nas služi samo da nam skrene pažnju i da nas odvrati od tog traganja i odgovora na najvažnije pitanje, svih pitanja, ko sam ja i kuda idem?Šta je život, ako ne traganje za lepim i uzvišenim? Ko od toga odustane on se neminovno suočava s gubitnkom smisla
Novin. pitanje: Jedno od glavnih pitanja u romanu jeste da li živimo onako kako smo sanjali? Koji je Vaš odgovor?

Mirjana Bobić Mojsilović: Mislim da većina ljudi uopšte ne živi kako je sanjala i kako zaslužuje, jer se ne usuđuje da napravi taj mali iskorak u zabranjenu zonu ili zonu nesigurnosti. Jako je teško živeti danas kada je vrednosni sistem poremećen, kada nas pumpaju idejom da moramo da budemo sigurni, a zapravo nam se samo indukuje osećaj nesigurnosti. Kada svako, pa čak i najveći, najmoćniji, najbogatiji, preko noći može da postane niko i ništa i totalno bezvredan.

N.pitanje: Kako Vi nalazite motivaciju da ipak živite snove?

Mirjana Bobić Mojsilović: Mislim da je gubitak smisla, ili tog svetlanceta u tami, đavolja baštica. To vas onda odvlači od onog najdivnijeg, o čemu govore sve moje knjige, a to je ono božansko u nama. Šta je život, ako ne traganje za lepim i uzvišenim? Ko od toga odustane on se neminovno suočava s gubitkom smisla i zato je umetnost važna. Ne zbog umetnika da ima publiku, nego da sama publika bude inspirisana da nešto napravi. Možda zato imam najveći problem, jer sam taj tabu odavno srušila. Gde god odem govorim da niko ne treba da vam daje dozvolu da biste se usudili da napišete knjigu, pozorišni komad, da slikate. Ne treba vam to. Nisu vam potrebna posrnuća u smislu partije i nekih organizacija. Ta sreća koju osećate je najveća plata koju dobijete.

U nagradnoj igri na kraju emisije najuspešnija slušateljka bila je JOVANA CRNČEVIĆ iz Borova koja je osvojila kupon u vrednosti od 100,00 kn za kupovinu nakita u zlatarskom obrtu “RIM”, Vukovar,vlasnika g.dina Rajka Lukića- generalnog sponzora emisije “Svet mode i zabave “na talasu Radio Borova ! Čestitamo , a sponzoru zahvaljujemo !

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.