18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Aktuelnosti sa sednice Opštinskog veća Borova

6 min read

Sinoć je zasedalo Opštinsko veće opštine Borovo. Na dnevnom redu bilo je nekoliko odluka, među kojima i odluka o davanju saglasnosti opštinskom Komunalnom preduzeću Eko Dunav da se zbog nabavke transportno-teretnog vozila kreditno zaduži u iznosu do 170 hiljada kuna. Eko Dunav planira nabaviti vozilo do tri godine starosti za prevoz radnika i tereta, što im je za obavljanje svakodnevnog posla neophodno. Saglasnost Opštinskog veća je potrebna jer je Eko Dunav u stopostotnom vlasništvu Opštine Borovo, pojasnio je načelnik Zoran Baćanović.

“Postoji potreba da naši radnici imaju jedno teretno vozilo kojim će na sigurniji način prevoziti sve alate kojima se služe u radu npr. trimere, mešalice za beton i slično. Opštinsko veće je sledeći zakonsku regulativu dalo saglasnost Eko Dunavu da bi podigne kredit i kupi jedno takvo vozilo koje će podići efikasnost komunalnog preduzeća”, rekao je Baćanović.

Veće je dalo saglasnost na Plan i program rada Dečjeg vrtića Zlatokosa za pedagošku 2017/2018 godinu. “U okviru vaspitno-obrazovnog rada s decom, maksimalno se trudimo da vreme koje deca provedu u vrtiću bude što kvalitetnije, da im pružimo što bolje uslove, a predškolcima, budućim đacima prvacima omogućimo što bolju pripremu za školu”, istakla je direktorica vrtića Radmila Latas i dodala da vrtić trenutno pohađa 90-tero dece od kojih je 27 predškolaca.

Na dnevnom redu sinoćnje sednice bilo je i nekoliko informacija vezanih za aktivnosti lokalne samouprave. Načelnik Baćanović je izvestio većnike o nastavku izgradnje tzv. crnog puta na Savulji u Borovu.

“To je projektni predlog koji smo uputili Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU još u trećem mesecu. Taj projekat se tada našao na listi rezervnih projekata budući da je jedan drugi projekat, ugradnje led rasvete, prošao. Nedavno se otvorila mogućnost i za projekat izgradnje “crnog puta”. Potpisali smo ugovor o sufinansiranju tog projekta od strane resornog ministarstva u iznosu od 400 hiljada kuna što je 80 odsto vrednosti investicije. Ostatak od 76 hiljada kuna finansira opština Borovo iz svog budžeta. U naredna dva meseca biće izgrađena jedna deonica “crnog puta” u dužini od oko 400 metara”, rekao nam je Baćanović.

Većnici su takođe dobili informaciju o finansijskoj pomoći građanima za podmirenje troškova nabavke ogreva. Pravo na tu pomoć u izosu od 950 kuna pod domaćinstvu, imaju korisnici zagarantovane novčane naknade Centra za socijalnu skrb. U prošloj godini je ovakvu pomoć ostvarilo 85 porodica.

Predsednik opštinskog Odbora za privredu Slavoljub Lazić izvestio je većnike o ukupnim štetama na poljoprivrednim usevima za vreme suše, u periodu od jula do septembra ove godine. Nakon što je vukovarsko-sremski župan proglasio stanje elementarne nepogode, komisija za procenu šteta je utvrdila da je šteta na merkantilnoj soji 50 odsto, merkantilnom kukuruzu, kukuruznoj silaži i šećernoj repi 40 odsto, na krmnom bilju 50 odsto te na lešniku i šljivama u visini 60 odsto. Štetu je prijavilo 59 fizičkih i jedna pravna osoba, a ona ukupno iznosi nešto manje od milion i 600 hiljada kuna.

Opštinsko veće opštine Borovo je i na sinoćnjoj sednici raspravljalo o zakonitosti odluke o visini naknade za dodelu na korištenje grobnog mesta na mesnom groblju u Borovu koja je viša za građane koji nemaju prebivalište na području opštine Borovo. Naime, nakon pritužbe fizičke osobe koja živi u Borovu, a ima prebivalište na području grada Vukovara, da je ovom odlukom diskriminisana, slučaj je završio pred Visokim upravnim sudom u Zagrebu. Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić ponovio je ranije zauzet stav ovog predstavničkog tela da u spornom slučaju nema diskriminacije jer Zakon o suzbijanju diskriminacije jasno navodi koji su to elementi koji se smatraju diskriminantornim te da se u tom smislu nigde ne spominje prebivalište kao osnov za diskriminaciju. Istog stava je i Komisija za Statut, predstavke i pritužbe građana koja je još zaključila da je podnešeni zahtev za preispitivanje zakonitosti opšteg akta od strane fizičke osobe otišao u zastaru budući da je Zakon o upravnim sprovima predvideo da se on podnosi u roku od 30 dana od prijema Odluke.

Radovi na izgradnji kanalizacije u Borovu koji se odvijaju duž državne ceste D-519 biće obustavljeni 15.novembra zbog stupanja na snagu zimskih uslova na cestama te nastavljeni na proleće, potvrdio je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Zbog pojačanog saobraćaja kroz sporedne ulice koje su većinom uske i ugroženosti pešaka, većnik Opštinskog veća Željko Lukić je na sinoćnjoj sednici predložio da se pojedine ulice u Borovu proglase jednosmernim.

Načelnik Baćanović je odgovorio da je takvih razmišljanja već bilo, ali je potrebno ispitati način provođenja takve ideje uzimajući u obzir pravila saobraćajne struke, mogućnosti pojedinih ulica, navike građana i uopšte potrebu da se menja način saobraćanja sporednim ulicama. Takođe je apelovao na vozače koji se kreću kroz Borovo, posebno Ratarskom ulicom, koja je trenutno najfrekventnija, da se zbog sigurnosti pešaka, a posebno dece, kreću s povećanim oprezom.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link