15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Počela vakcinacija protiv gripe

3 min read

Danas je započela sezona vakcinisanja protiv gripe.

“Ova virusna zarazna bolest prenosi se kapljičnom infekcijom a obično se javlja epidemijski u hladnom periodu godine. Simptomi su nagli početak sa povišenom temperaturom, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost i gubitak apetita a ponekad je praćena i takozvanim kataralnim simptomima kao što su kijavica, grlobolja, i drugi . Bolest je sklona komplikacijama te je
treba shvatiti ozbiljno” , rekla je u razgovoru za Radio Borovo Jasna Topolovec, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije ispostave u Vukovaru. Prema nekim procenama, smatra se da u Hrvatskoj u sezoni gripe oboli od 30 000 do 400 000 osoba a umre ih između 100 i 500.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je 280 hiljada doza trovalentne sezonske vakcine protiv gripe „Influvac“, od čega je za Vukovarsko-sremsku županiju kao i dosadašnjih godina osigurano oko 10 000 doza a ispostava Županijskog zavoda za javno zdravstvo Vukovar dobila je 3 000 doza vakcina.

Vakcinisanje se preporučuje svim osobama starijim od 65 godina, osobama koje borave u ustanovama za bolesne i stare, hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima i za sve te kategorije vakcinisanje je besplatno. Naravno mogu se vakcinisati, i preporučljivo je, i svi ostali s tim da oni vakcinaciju plaćaju 20 kuna. Za sada nema prijavljenih slučajeva obolelih od gripe niti
je izolovan virus gripe, tako da je ovo pravo vreme vakcinisati se i razviti solidnu zaštitu dok se virus ne pojavi i ne krene epidemija”, rekla je Topolovec.

“Suprotno ustaljenom mišljenju, vakcina ne pruža 100 odsto zaštite. Delotvornost vakcine različita je od sezone do sezone, a zavisi između ostalog od toga u kojoj meri se sojevi virusa poklapaju s sojevima u vakcini, od starosti i zdravstveng stanja vakcinisane osobe kao i od drugih faktora. Obično je stepen zaštićenosti od obolevanja nakon vakcinisanja oko 30 odsto, ali je važno vakcinisati se iz razloga što će, i ako se ipak razbolite, bolest imati blaži oblik”, dodala je Topolovec.

Građani se kao i ranijih godina mogu vakcinisati kod svog izabranog lekara kao i u pripadajućem Zavodu za javno zdravstvo.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link