05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Za projekte poboljšanja uslova u školama 42 miliona kuna

2 min read

 

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije župani i gradonačelnici juče su potpisali ugovore o programu poboljšanja materijalnih uslova u osnovnim i srednjim školama. 

Programom vrednim 42 miliona kuna završiće izgradnju, dogradnju, adaptaciju i opremanje 47 školskih objekata koji se u ovom programskom periodu ne mogu finansirati iz evropskih fondova.

„Izuzetno sam ponosna što smo pronašli način za sufinansiranje projekata koji će poboljšati uslove za rad u školama, unatoč činjenici da obnova i poboljšanje materijalnih uslova u školama nisu prihvatljivi troškovi za sufinansiranje EU sredstvima u ovom programskom periodu“, istakla je ministarka Žalac. Dodaje da je osnovni preduslov za zaustavljanje depopulacije upravo osiguravanje adekvatne infrastrukture za pružanje kvalitetnog obrazovanja, što nažalost prilikom pregovora s Evropskom komisijom o operativnim programima za period 2014.-2020. godine, nije prepoznato kao prioritet. 
 
Ovim “paketom” obuhvaćene su i dve škole s područja Vukovarsko-sremske županije, čiji su programi ostvarili sufinansiranje. To su OŠ “Nikole Tesle” iz Mirkovaca, koja će dobiti milion i 300 hiljada kuna za rekonstrukciju i dogradnju škole i izgradnju školske dvorane i Osnovna škola Tordinci, kojoj je za dogradnju odobreno četiri miliona i 300 hiljada kuna.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.