18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Završeni 20. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

6 min read

U Hrvatskom domu u Vukovaru u subotu uveče održan je završni program 20. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u organizaciji Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora. Na svečanom zatvaranju manifestacije uručena je Godišnja nagrada “Branimir Kurucić” koja nosi ime po njenom osnivaču i dugogodišnjem predsedniku Koordinacionog odbora, vukovarske “Prosvjete” i Kulturno-umetničkog društva “Sloga” iz Vukovara. Nagradu dodeljuje Koordinacioni odbor za očuvanje i razvoj srpske kulture na ovom području. Ove godine uručena je vukovarskom istoričaru i književniku Borivoju Čaliću, prijatelju i saradniku pokojnog Kurucića, koji je bio vizionar i čovek ispred svog vremena. 
 
Borivoj Čalić rođen je u Vukovaru 1. decembra 1961. godine. Studirao je u Osijeku, a radi u Gradskoj knjižnici Vukovar. Istražuje i proučava kulturnu prošlost Vukovara i vukovarskog kraja, srpsku kulturu 18. veka, a posebno život i delo Zaharija Orfelina. Studije i članke objavljivao je u “Ljetopisu” SKD “Prosvjeta” i časopisima “Prosvjeta”, “Identitet” i “Zarez” iz Zagreba. “Luča” iz Subotice, “Sremske novine” i “Sunčani sat” iz Sremske Mitrovice, u Letopisu Matice srpske iz Novog Sada i mnogim drugima. Objavio je dve knjige “Orfelin” 1995. godine u Vukovaru i “Tragovi u trajanju” 2014. godine u Vukovaru i Zagrebu. 


 

Čaliću je pripala i čast da zatvori ovogodišnje 20. Dane kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. 
 
“Za nama su 20. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Taj broj dovoljno govori o istoriji trajanja i s pravom ukazuje na uspostavljenu tradiciju koja nije tek puka činjenica, sama po sebi, već iza nje stoje značajna ostvarenja koja su snažno promovisala umetničko i kulturno stvaralaštvo srpske zajednice u Hrvatskoj” rekao je, uz ostalo, Borivoj Čalić.
 
Domaćin poslednjeg programa ove manifestacije bio je vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” na čelu s predsednikom Milenkom Živkovićem.
 
“Značaj ovog programa nije samo njegov revijalni karakter, već u podsticajnom i stvaralačkom predstavljanju pojedinca unutar srpske zajednice. Večerašnji program koncipiran je na način da objedini ono najvrednije, kada je reč o kulturi ovdašnje srpske zajednice” kazao je Živković.


 
U subotnjem programu učestvovali su: Kamerni hor Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor”, Etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote, Tamburaški orkestar “Vučedolski zvuci” s vokalnim solistom Živojinom Jergićem, vokalna solistkinja Anja Teofilović, uz muzičku pratnju na klaviru nastavnika Siniše Agića, nagrađena recitatorka Milica Ostojić iz Borova, recitatori vukovarskog podobora Nevenka Lukić i Stefan Teofilović, pijanistkinje Nikolina Topić, Milica Ajduković i Mina Guja i Prosvjetin Ansambl narodnih igara iz Vukovara. Program je vodila Sara Šormaz.
Ovogodišnja manifestacija održana je u periodu od 7. do 28. oktobra, podseća predsednik Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora Tihomir Sekeruš.
 
“Ovogodišnja manifestacija imala je osam programskih dana, uključujući i smotre recitatora i literaraca te likovnu koloniju “Boja Vukovara” koji su održani kao njeni pretprogrami. Manifestacija je ove godine okupila oko 500 učesnika, devet kulturno-umetničkih društava, 15-ak likovnih umetnika, preko 30 recitatora i literaraca ….” navodi Sekeruš.
 
Na svečanom zatvaranju manifestacije Povelje povodom 20 godina uspešnog rada na polju kulture uručene su predstavnicima svih 19 Prosvjetinih pododbora na našem području. Reč je, podsetimo, o pododborima Bijelo Brdo, Beli Manastir, Bobota, Borovo, Bršadin, Dalj, Darda, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Markušica, Negoslavci, Osijek, Ostrovo, Trpinja, Pačetin, Vera, Vukovar, Gaboš i Mirkovci. Povelja je dodeljena i reprezentativnom Ansamblu narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara čiji je direktor generalni sekretar društva Srđan Tatić.


 
“Ovo je priznanje za rad i trud naših omladinaca, koji se bave očuvanjem kulturne tradicije srpskog naroda, kroz igru, pesmu i muziku. Ovo priznanje doživljavam kao još jednu potvrdu našeg predanog i ozbiljnog rada na tom polju” rekao je u izjavi za Radio Borovo Srđan Tatić. 
 
Članovima ovdašnjih Prosvjetinih podobora jubilej je čestitao i predsednik društva Siniša Ljubojević.
 
“Pre svega želim reći da je 20 godina ove manifestacije veliki jubilej iz više razloga. Najvažniji je očuvanje i razvijanje kulturnog identiteta Srba na ovom području, a okolnosti u kojima danas živimo i radimo daju još veći značaj tom jubileju. Izdržati 20 godina sve okolnosti našeg života nije lako, a usto razvijati kulturni i jezički identitet Srba. Želim se zahvaliti članovima Prosvjete koji su u svim pododborima istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Oni čine najveću koordinaciju pododbora SKD “Prosvjeta” u Hrvatskoj. Želim im se zahvaliti na dosadašnjem radu, kao i svim organizatorima, entuzijastima i poželeti svima onima koji će nastaviti taj rad jednako toliko energije u budućnosti” poručio je Ljubojević. 

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.