21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Završen “anFex Borovo 2017.” – dodeljeno 50 šampionskih titula i 14 nagrada Feniksa

4 min read

Dodelom pehara i diploma juče je u Borovu zatvorena 10. Međužupanijska izložba malih životinja i 9. izložba akvaristike i teraristike “anFex Borovo 2017.” Ovogodišnja jubilarna izložba, u organizaciji borovskog Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks”, okupila je 70 izlagača iz cele Slavonije s oko pet stotina (500) eksponata. Prema oceni sudija Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja sveukupni pobednik izložbe je golub brnski gušan Vinka Đurđevića iz Starih Perkovaca. Članu Udruženja “Moj ljubimac” iz Đakova ovo je druga pobeda na borovskoj izložbi.

 

“Izložba je lepo organizovana i ovde izlažem svake godine. Pre dve godine sam takođe osvojio nagradu. Uzgojem brnskih gušana se bavim oko 15 godina. Imam uspeha i na državnim takmičenjima, gde god dođen budem najbolji u toj vrsti”, kaže Đurđević

Za najlepšeg goluba proglašen je maltezer Momčila Gluvakovića iz Ostrova, člana borovskog “Feniksa”.

“Uzgajam golubove maltezere. Na ovoj izložbi sam imao goluba šampiona. Golubove držim već 30 godina, to mi je hobi i ljubav. Drago mi je da sam član Feniksa jer je udruženje aktivno i pruža mi sve što treba”, kaže Gluvaković.

Nagradu posetilaca dobio je kalifornijski kunić 10-godišnje Helene Vučković iz Borova, čime je prekinuta trogodišnja dominacija kraljevskog pitona Dijega. 

“Zove se Bela. Bilo je drugara koji su je mazili, pa su zato glasali za nju. Ima crvene uči, crne uši, a bele je boje”, objašnjava Helena.

I ove godine,  izložbu su organizovano posetila deca iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa” u Borovu i borovski prvačići.
 
“Što se tiče daljnje edukacije i rada s decom, imamo iste planove pa možda malo i ambicioznije. Škole pokazuju veliki interes i s te strane imamo pozive da organizujemo radionice i druženja sa decom”, kaže sekretar Feniksa Goran Vučković.
 
Za najlepši eksponat 9. izložbe akvaristike i teraristike proglašene su kukuruzne zmije Ines Vlajnić iz Lovasa, članice borovskog “Feniksa”, koju je ocenjivačka komisija na čelu sa Dijanom Antunović Lazić iz Vukovara nagradila za “ljubav i humanost” prema životinjama, budući da je reč o životinjama sa invaliditetom.
 
Na izložbi je dodeljeno 50 šampionskih titula i 14 nagrada organizatora. Ovogodišnja izložba ostaće zapamćena i po prvim Feniksovim bebama.

“Ove godine se okotila jedna ženka zamorčića pa imamo dva mala zamorčića. Ranijih godina znalo se dešavati da neke od ptica zbog stresa uginu pa smo izložbu započinjali s većim, a završavali s manjim brojem eksponata. Ove godine se dogodilo obratno. Zato smo odlučili da vlasnicima zamoraca Gogi i Dinku Korać iz Tenje, našim počasnim članovima, uručimo posebnu nagradu”, ističe predsednik Udruženja Novica Gajić.
 
Izložbu, koja je u sali borovskog vrtića održana od 27. do 29. oktobra, zatvorio je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, uz čestitke borovskom “Feniksu” na uspešnoj organizaciji još jedne izložbe. 

“Ovo je još jedna uspešno organizovana izložba u organizaciji Feniksa, a Borovo je ponovo bilo u prilici da ugosti brojne ljjude koji su došli sa raznih strana da vide nešto nesvakidašnje, odnosno ono što u svojim sredinama ne mogu videti. Čestitam Feniksu i svim njegovim članovima!”, rekao je Baćanović.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.