05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Svečano otvorena nova pijaca u Vukovaru

5 min read

U Vukovaru je jutros svečano otvorena nova gradska pijaca smeštena u naselju Olajnica u neposrednoj blizini autobuskog kolodvora. Umesto rezanja vrpce, pijacu su kupovinom jabuka na jednoj od tezgi, svečano otvorili ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

“Ovo je istorijski trenutak. Grad Vukovar ima viševekovnu tradiciju trgovačkog i lučkog grada te trgovanje na vukovarskoj pijaci ima dugu tradiciju, ne samo za Vukovar nego i za sva okolna mesta. Izgradnjom ovog modernog objekta dobili smo pijacu koja podiže kvalitet života građana, omogućava bolje uslove trgovanja i okupljanja te je po svemu ispred svog vremena. Ovaj projekat će služiti na ponos građana Vukovara, ali i u svrhu vraćanja života u grad Vukovar,” rekao je gradonačelnik Penava.

Pre službenog otvorenja gradonačelnik Penava, ministarka Žalac i Tomislav Petric, direktor Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisali su Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za projekat izgradnje pijace čija je ukupna vrednost nešto veća od 22 miliona i 600 hiljada kuna. Projekat je deo Intervencijskog plana Grada Vukovara sufinansiran sredstvima EU fondova u vrednosti od 85% iznosa.

“Kroz Fond za regionalni razvoj osigurali smo da Grad Vukovar mora sufinansirati što manji postotak. Umesto 15%, gradonačelnika će nova pijaca koštati 3% i mislim da je to naš zajednički napor te da upravo kroz ovakve projekte, intervencijske planove za ratom oštećena područja kojih za sada imamo pet, ali ćemo od sledeće godine zasigurno ubaciti i druge gradove, bolje apsorbiramo sredstva evropskih fondova. Na svemu radimo zajednički s lokalnom i regionalnom samoupravom na svemu onome što su njihovi prioriteti razvoja,” naglasila je ministarka Žalac.

Novoizgrađena gradska pijaca je ukupne površine od 3191 kvadratni metar od kojih 2231 kvadratni metar predstavlja otvoreni prostor namenjen pešačkoj komunikaciji, smeštaju prodajnih klupa i terasa ugostiteljskih objekata. Unutrašnji, zatvoreni prostor površine 960 kvadratnih metara čini 28 poslovnih prostora različitih namena, sanitarni čvorovi za zaposlene i posetioce te servisne prostorije. Tržni prostor ima sto betonskih klupa na kojima trgovci mogu da nude svoje proizvode.

I prodavači i kupci su, kako kažu, zasad zadovoljni. Čisto je, uredno, nije na otvorenom što im posebno znači u hladnim danima, a sada ostaje samo da se kupci priviklnu na novu lokaciju. Za razliku od prodavaca na zelenoj pijaci, prodavci tekstila bili bi zadovoljniji da su dobili više prostora, jer kao su nam, neki od njih rekli, 7,5 kvadratnih metara prostora jako je malo za one koji prodaju odevne predmete.

Na staroj pijaci u centru grada juče je počelo uklanjanje štandova, rekao je gradonačelnik Penava i pojasnio da je reč o otvorenoj pijaci, ali ne i o lokalima u Tržnom centru koji se nalazi u neposrednoj blizini koji su predmet sudskog spora.

Sredstva koja će u okviru Intervencijskog plana biti vraćena gradu Vukovaru biće utrošena na započete i nove projekte, rekao je gradonačelnik Penava. Na novinarsko pitanje hoće li deo sredstava biti utrošen za obnovu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, Penava je odgovorio kako se čeka odluka vezana za nadležnost nad školama nakon čega će Grad preduzeti konkretne korake.

Obnova Osnovne škole Nikole Andrića trebala je biti prioritet, smatra gradski većnik SDP-a Darko Buljan koji je svoje nezadovoljstvo ulaganjem više od 22 miliona kuna u novu vukovarsku pijacu izrazio transparentom s fotografijama velelepnog zdanja nove pijace uz natpis “ima se, može se” i nasuprot njoj, derutne zgrade jedine neobnovljene vukovarske osnovne škole.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.