17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Surutka,kao lek ; sirup protiv napada suvog kašlja ;detoksikacija crnim lukom……

4 min read

I danas preporučujemo -ako imate zdravstvenih problema pokušajte da se lečite prirodnim načinima i lekovima iz prirode kako bi olakšali svoje tegobe.Postoji mnogo toga šta možete učiniti kako bi sebi pomogli, olakšali tegobe jer postoji bezbroj načina ” samopomoći”. Najpre govorimo o surutki-
SURUTKA KAO LEK ZA DOBRO ZDRAVLJE
Surutka kao lek je provereno sredstvo za jačanje imuniteta,lek za bolesnu jetru kao i za regulaciju rada creva, pri čemu sprečava upalne procese u organizmu.

Odlično se pokazala i surutka za mrsavljenje te je preporučuju mnogi nutricionisti. Lekoviti napitak bogat je mineralima, vitaminima i kvalitetnim proteinima.
Kakav je sastav surutke

Ovaj nusproizvod koji nastaje prilikom pripremanja sira, bogat je mlečnom kiselinom i enzimima, ali i visokovrednim belančevinama, vitaminima (B6,B2, B12, K, C), mineralima (kalijum,kalcijum,magnezijum,fosfor), amino-kiselinama, a pored toga ima nisku kaloričnu vrednost.

Vekovima se koristi surutka kao lek i sredstvo za podsticanje apetita i poboljšanje varenja, a savremena nauka dokazala je da, osim toga, sprečava pojavu hipertenzije, moždanog i srčanog udara, regulise holesterol, povećava mišićnu masu, prevenira osteoporozu, jača imunitet, elimiše stres, obezbeđuje organizmu visok nivo energije. Zato mnogi nutricionisti, eksperti, i lekari, savetuju da se svakodnevno konzumira ovaj mlečni napitak.

 

SURUTKA KAO NAJBOLJI LEK ZA JETRU

Jetra je jedini organ u ljudskom telu koji ima moć regeneracije, a ima ključnu ulogu u preradi hrane i detoksikaciji organizma. Da bi surutka kao lek pomogla obnavljanje oštećene jetre, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti od pola litra do litar ove tečnosti.

Tokom terapije, moraju se izbegavati masna hrana, alkoholna pića, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru.Ova lekovita tečnost ima blagotvorno dejstvo u slučaju problema sa varenjem, nadutosti stomaka, neredovne stolice, poremećaja bakterijske flore u crevima i hronične upale.

Odlična je za mršavljenje……..Surutka se preporučuje osobama koji žele da se oslobode viška kilograma jer pruža osećaj sitosti podstičući lučenje hormona koji utiče na smanjenje apetita. Na taj način konzumacijom ove lekovite tečnosti dovodimo u red našu liniju, kao i bolje psiho-fizičko stanje u celini.

Sirup koji sami možete napraviti i koristiti protiv intezivnih napada kašlja

Ovaj sirup je toliko ukusan da ga možete “srknuti” iz čistog užitka. Lovor mu daje poseban ukus i ton slatkoće i gorčine, limun mu doda svoju posebnost kiselosti a šećer je onaj koji “vozi” ove sastojke i s vodom ih pronosi kroz tijelo. Probajte!

POTREBNO VAM JE:

– 6 listova lovora
– 2,5 dcl vode
– 4 kašike šećera (najbolje je koristiti smeđi, muscovado šećer)
– 2 limuna

POSTUPAK:

Zakuhajte u posudi vodu. Dodajte lovor i kuvajte poklopljeno od 6 – 10 minuta. Izvadite listove lovora, uspite u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa umiješajte šećer i iscedite limune. Dobro promešajte i pričekajte da se sav šećer istopi. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Prvi dan možete uzimati po kašičicu uvek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja.

Sirup možete čuvati u frižideru nekoliko dana. Može se uzimati hladan i topao. Ukoliko imate i druge simptome prehlade, nakon sirupa korisno je dodatno uzeti krišku limuna, oguliti je i sadržaj ostatka limuna prožvakati. Veoma je delotvoran u suzbijanju suvog napada kašlja.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.