U Vukovaru je danas održan Sajam poslova, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar. 

“Ovo je deveti po redu Sajam poslova u Vukovaru. Ovde je danas 60-tak izlagača, od toga je 40 poslodavaca iz realnog sektora i na to smo jako ponosni. Danas smo pokušali okupiti upravo poslodavce koji imaju otvorena slobodna radna mesta neki čak i trajno traže određene radnike i nadamo se da će ostvariti kvalitetne kontakte s nezaposlenim osobama. Jednostavno, želimo danas pružiti priliku da i jedna i druga strana, i ponuda i potražnja, i poslodavci i posloprimci vide kakvo je stanje na tržištu rada i kakva je realnost. Ja znam da bi poslodavci hteli gotove radnike iz obrazovnog sistema, a da bi radnici neka kvalitetnija radna mesta i bolje plate, ali svi će imati priliku videti šta se nudi i šta je na raspolaganju i tome se prilagoditi”, rekla nam je Jasna Kolar, pročelnica vukovarskog HZZ-a  koja se osvrnula i na trenutno stanje na tržištu rada.

“Prema zadnjim podacima u Gradu Vukovaru je 1288 nezaposlenih osoba, na nivou našeg Područnog ureda je nešto više od 2700 osoba. To je pad u odnosu na deveti mesec prošle godine preko 21 do 25 odsto ovisno koji nivo se gleda. Moram reći da su poslodavci u prvih devet meseci tražili 2119 radnika što je porast od 9 odsto u odnosu na prvih devet meseci prošle godine, a zaposleno je preko 2600 radnika.Najviše se traže radnici sa srednjoškolskim obrazovanjem, zidari, tesari, zavarivači, medicinske sestre, radnici na proizvodnoj liniji i slična zanimanja”, navodi Kolar. U potrazi za poslom je i 57-godišnja meštanka Borova.

“Radila sam kao sezonski radnik, šest meseci radim, a šest meseci sam kod kuće. Radila sam kao sobarica u Poreču. Ko hoće raditi nije teško. Tražim bilo kakav posao, samo da ne sedim kod kuće”, kaže naša sagovornica.

“Imam 57 godina, deset godina sam radila pomoć u kući starijim osobama. Sad ne radim već tri i po godine. Na javnim radovima nisam mogla proći. Tražim bilo kakav posao, kaže nezaposlena Vukovarka. Posla nema ni za visokoobrazovane 27-godišnjake.
 
“Magistar sam istorije pedagogije, nisam imao priliku da radim u struci. Došao sam da vidim šta je u ponudi pa ću videti. Nema posla ni u struci ni za stručno osposobljavanje iako se javljam na sve konkurse”, kaže ovaj mladić.

Iako poslodavci oglašavaju potrebe za radnicima, sve je manje kvalifikovane radne snage što je posledica i iseljavanja stanovništva s našeg područja. 


 
Na sajmu se predstavila i firma Borovo d.d. koja planira zaposliti 30 radnika, saznajemo od Ivana Pintera, voditelja sektora za upravljanje ljudskim resursima. 
 
“Trenutno smo u procesu zapošljavanja 30 radnika kroz mere zapošljavanja HZZ-a. U prvoj smo fazi tako da se nadamo da ćemo kroz idućih mesec dana imati radnike koji su nam potrebni u proizvodnji kožne i gumene obuće”, kaže Pinter i dodaje da je problem pronaći kvalifikovanu radnu snagu obućarskog i gumarskog smera.

“U intenzivnim smo kontaktima i sa Ministarstvom obrazovanja i sa institucijama za obrazovanje odraslih, međutim još nismo našli optimalni model kojim bi taj problem rešili. Za sada ga rešavamo kroz interni trening centar i obučavamo radnike u fabrici Borovo”, pojašnjava Pinter.


 I Mesarski obrt “Bođirković” iz Borova takođe traži radnike, potvrdila je u izjavi za naš Milica Požgaj. 

“Ovo je jedan od načina da brže dođenmo do radnika Trenutno nam treba 12 radnika, mesara sa iskustvom, pomoćnih mesara, radnika u crevari i radnika za održavanje, znači čistačica. Od kvalifikovanih radnika trebaju nam samo mesari i to se pokazalo kao problem. Za ostala radna mesta nisu potrebne kvalifikacije, dovoljno je da je čovek raspoložen i da hoće da radi”, kaže Požgaj.

Sajam, koji je održan u vremenu od 10 do 14 časova u dvorcu Elc u Vukovaru, zvanično je proglasila otvorenim zamenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.