05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

3 min read

Povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se u čitavoj Hrvatskoj obeležava 25.oktobra, u znak sećanja na prvu akciju 1953.godine u Željezari Sisak, Vukovarsko-sremska županija upriličila je tradicionalni prijem za dobrovoljne davaoce krvi sa područja županije na kojem su uručena priznanja višestrukim davaocima krvi koji su ove godine postali jubilarci. Priznanja za 35, 55 i 75 puta darovanu krv za žene i za 50, 75 i više od 100 puta darovanu krv za muškarce, uručili su predsednik županijskog Društva Crvenog krsta Mato Karalić i zamenik župana Damir Barna.

Stjepan Jurilj iz Gradišta se na ovo humano delo odlučio još 1970-tih godina, a do danas je čak 125 puta darovao krv, za šta je nagrađen diplomom i zlatnim znakom.

“Do 65-te godine davao sam krv svaka tri meseca, a od tada dva puta godišnje. Ponosan sam na to što sam mogao davati krv i nikada do sada nisam bio odbijen. Svaki puta sam mogao dati krvi, što znači da sam zdrav”, kaže ovaj 66-godišnjak.

Među ženama koje su primile priznanje bila je Ano Sabo iz Bošnjaka kojoj je za 55 puta darovanu krv dodeljena diploma i bronzani znak.

“Prvi put sam dala krv u srednjoj školi u Vinkovcima 1975.godine. Imala sam prekid do rata, a nakon prekida sam se ponovno uključila 1991. Zdravlje me služi i nadam se da ću krv davati i dalje”, kaže Ana koja svim potencijalnim davaocima krvi poručuje da se trebaju ohrabriti te uključiti i članove svojih porodice kao i prijatelje.

Godišnji plan je da se prikupi 4200 doza krvi, kaže Ivica Prskalo, direktor Društva Crvenog krsta Vukovarsko-sremske županije.

“Mi smo uvek malo iznad plana. Do sada se nije dogodilo da u bolnici u Vinkovcima ili Vukovaru fali krvi. Bilo je češćih situacija da su transfuzije odgađale akcije jer nije bilo potrebe za krvi, mada je dobro da imamo redovne akcije, ljudi se naviknu davati, vole da je to redovno, muškarci svaka tri, a žene svaka četrii meseca”, ističe Prskalo.

Prema njegovim rečima na području Vukovarsko-sremske županije oko 3 hiljade građana redovno daruje krv. Zamenik vukovarsko-sremskog župana Damir Barna svima je zahvalio.

“Zahvaljujem im na humanosti, nesebičnosti i pokazivanju brige za drugog. Na žalost u današnjem svetu toga je sve manje, a upravo obrnuto, potrebe za krvlju pri spašavanju ljudskih života sve su veće”, rekao je Barna poželevši im dobro zdravlje kako bi još puno puta mogli biti dobrovoljni davaoci krvi.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.