02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Agencija za plovne puteve dobila brod za hidrološko snimanje plovnih puteva

2 min read

 

 

Ministar mora , saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković danas je u Vukovaru otvorio Nacionalni Forum učesnika projekta FAIRway Danube. Tom prilikom su ministar i evropska koordinatorka TEN-T koridora Rajna-Dunav, Karla Peijs u vukovarskoj Zimskoj luci svečano krstili novi brod specijalizovan za hidrološko snimanje plovnih puteva. Reč je o brodu opremljenom savremenim uređajima za snimanje rečnog dna, vrednom nešto više od milion kuna čija je nabavka finansirana sredstvima Evropske Unije kroz FAIRway projekat. Ministar Oleg Butković istakao je važnost unutrašnje plovidbe te najavio nabavku još jednog broda koji će služiti za označavanje plovnih puteva.

“Ovim pokazujemo da nam more nije najbitnije nego se okrećemo onome što je bilo zapušteno svih ovih godina a to je unutrašnja plovidba. Nedavno smo potpisali ugovor za Luku Osijek u vrednosti od 100 miliona kuna a danas za Luku Slavonski Brod i nabavku ovog broda. U nabavci je i još jedan brod za označavanje plovnih puteva koji je već ugovoren i biće isporučen za nekoliko meseci. Ovakvim projektima okrećemo se Evropskim fondovima i koristimo sve mogućnosti da povećamo promet na našim rekama koje su zasigurno veliki potencijal Republike Hrvatske”, rekao je ministar Butković.

Pre krštenja broda ministar Butković potpisao je s direktorom Izvršne agencije za inovacije i mreže Evropske Unije Dirom Beckersom i upravnikom Lučke uprave Slavonski Brod Marijanom Jurićem dva ugovora ukupne vrednosti 110 miliona kuna. Njihovo sufinansiranje iz Instrumenta za povezivanje Evrope odobreno je u julu, a radi se o Projektu nadogradnje lučke
infrastrukture Luke Slavonske Brod te Izradi Studije procene uticaja na okoliš i projektne dokumentacije za reku Savu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.