22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Tribina o regulisanju boravka i diskriminaciji

2 min read

U organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Evropskog doma Vukovar u prostoru male većnice Palate Srem u Vukovaru, održana je javna tribina o regulisanju boravka u Hrvatskoj u svetlu najnovijih izmena Zakona o strancima te o diskriminaciji . Tribina je održana u okviru projekta „Pomoć u rješavanju apatridije“ uz podršku UNHCR-a. Voditeljka projekta Ljiljana Božić Krstanović ističe da je jedan od ciljeva projekta osveštavanje pripadnika romske populacije o potrebi preuzimanja odgovornosti za rešavanje vlastitog statusa.

“Cilj tribine je informisati osobe bez državljanstva, a romska populacija je prepoznata kao ona kod koje je to najčešće slučaj”, kazala je i dodala da je ovo četvrta tribina, nakon tri koje su održane u Osječko-baranjskoj županiji.

Silvija Miličević, policijska službenica za nezakonite migracije u Policijskoj stanici Vukovar govorila je o tome šta stranac treba napraviti ako želi prijaviti boravak u Hrvatskoj, kakve su njegove obaveze i kakvi su uslovi za dobijanje stalnog boravka i u konačnici hrvatskog državljanstva. Kad je reč o Romima, Miličević je rekla da su na području Policijske stanice Vukovar više-manje rešeni svi dosadašnji slučajevi neregulisanog boravka pripadnika romske zajednice te da je taj problem rašireniji na području Osječko-baranjske županije.

Savetnik građanske pravobraniteljke za suzbijanje diskriminacije i strateško parničenje u Područnom uredu Osijek Mladen Stojanović govorio je o diskriminaciji koje, kaže, ima puno više nego što se ona prijavljuje. Takođe je rekao da pripadnici romske zajednice nemaju poverenja u institucije jer su kontinuirano izloženi diskriminaciji. Tribini su prisustvovali predstavnici romske zajednice u Vukovaru, kao i drugih nacionalnih zajednica te predstavnici udruženja i institucija koje se bave ovom problematikom.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.