Udruženje za uzgoj i zaštitu životinja Feniks iz Borova obeležilo je u nedelju desetu godišnjicu rada u Zoološkom vrtu Palić i Ergeli Kelebija kod Subotice. 
 
Prezentaciju o prvih deset godina Udruženja održao je predsednik Novica Gajić. Istakao je da je Feniks od osnivanja uživao podršku Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja i opštine Borovo. Posebno se zahvalio načelniku Zoranu Baćanoviću, na inicijativi zahvaljujući kojoj je pre četiri godine, uz finansijsku podršku opština Trpinja i Erdut i Zajedničkog veća opština nabavljena izložbena oprema.

Načelnik Baćanović je u svom obraćanju skupu istakao da je udruženje Feniks jedno od najuspešnijih borovskih udruženja i napomenuo da je značajno što pored članova iz Borova okuplja i članstvo iz cele istočne Slavonije. Kao posebnu vrednost je izdvojio rad sa najmlađima i edukativni karakter koji ima izložba malih životinja “anFex Borovo”. Izložbu svake godine poseti veliki broj dece, a na izložbi se održava i terenska nastava iz biologije za učenike šestih razreda osnovnih škola. Podsećamo, da će jubilarna 10. izložba malih životinja i 9. izložba akvaristike i teraristike “anFex Borovo 2017.” biti održana od 27. do 29. oktobra u Borovu. 

 

Ispred Veterinarske stanice Vukovar okupljenima na obeležavanju Feniksovog jubileja se obratio upravnik Aleksandar Jankov izrazivši zadovoljstvo uspešnom saradnjom dugom čitavu deceniju. Biolog ZOO vrta Palić Kristijan Ovari je ukazao na važnost edukacije građana o potrebi zaštite životinja i u tom smislu izrazio podršku udruženju Feniks u njegovim nastojanjima. 

Nakon programa na Paliću, druženje je nastavljeno na Ergeli Kelebija gde su posle ručka članovi Feniksa i njihovi gosti u pratnji domaćice ergele razgledali dvorac i nesvakidašnji muzej kočija koji je u njenom sastavu kao i sedamdesetak konja lipicanera. Svi zainteresovani su imali priliku da se oprobaju u jahanju, ali i da se voze  fijakerom imanjem Ergele Kelebija koja je smeštena u živopisnom predelu krajnjeg severa bačke ravnice.