04/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru predstavljena zbirka novela “Kad suza kane” Milke Kajganić

3 min read

U organizaciji Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca “Miloš Vojnović”, u Vukovaru je u subotu uveče održana promocija nove knjige poznate i priznate književnice Milke Kajganić, rođene Mraović, Kordunašice koja živi u Cirihu. Milka Kajganić je diplomirana pravnica i viša medicinska sestra koja se dugi niz godina bavila novinarstvom. Knjiga “Kad suza kane” je zbirka kratkih priča baziranih na istinitim događajima motivisanih narodnom tradicijom kao i savremenim događajima.

“Ova knjiga sadrži 25 novela koje opisuju suzu kad kane, bilo da je suza žalosnica ili radosnica. Priče su nastale tokom obavljanja mog novinarskog poziva, a one koje nisu objavljene u novinama sačuvala sam i objavila u ovoj knjizi”, kaže autorka kojoj je ovo šesta knjiga, odnosno osma, jer je njena prva knjiga “Čitanka Korduna” doživela svoje treće izdanje. Tu knjigu je Hrvatska akademija nauka i umetnosti ocenila kao izuzetan doprinos u izučavanju kulture Srba u Hrvatskoj.

“To je rečnik naroda Korduna koji je teško odvojiv od govora naroda Banije i Like . Knjiga sadrži priče s Korduna, narodne pesme, kordunaške psovke, anegdote i kordunaške recepte”, pojašnjava naša sagovornica koja je dvadedeset godina prikupljala kordunaške reči kako bi ih objavila na jednom mestu i tako otrgla od zaborava.

Iako od 1989.godine živi u Švajcarskoj, Kordun je za Milku Kajganić nepresušna inspiracija. Osim najnovije knjige “Kad suza kane” i “Čitanke Korduna”, ova književnica iza sebe ima još nekoliko uspešnih književnih ostvarenja,  romane “Hrabra sanitarka” i “Tragovi detinjstva” koji govore o Kordunu te knjige “Otmica deteta” koja donosi potresne priče o životu naših ljudi u tuđini i “Zapoved srca” koja pripoveda o ljubavi u mešovitim brakovima. Pre Vukovara nova knjiga Milke Kajganić predstavljena je u Glini, Sisku i Zagrebu.

Vukovarsku promociju nove knjige Milke  Kajganić otvorio je Bogdan Rkman, predsednik Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca “Miloš Vojnović”, a priče  iz knjige “Kad suza kane” je osim autorke čitala i profesorka Mara Bekić-Vojnović, predsednica Društva za srpski jezik i književnost koja je i sama napisala nekoliko knjiga o Kordunu.

“Knjige su važne za opstanak naroda. Knjige su svedočanstvo da je jedan narod duhovno zreo i da će opstati bez obzira u kakvoj se fizičkoj situaciji u nekom periodu našao”, istakla je profesorka  Bekić-Vojnović.

Milka Kajganić je rođena 1951. godine u selu Kozarcu kod Vrginmosta. Pisanjem se bavi od 1989.godine kao književnica, ali i novinarka. Bila je dopisnica beogradskih Večernjih novosti iz Ciriha i dopisnica srpskih Novosti s Banije i Korduna. Članica je i sekretarka Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.