25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Predstavljeni IT alati namenjeni borbi protiv korupcije u upravljanju javnim resursima

3 min read

U organizaciji Partnerstva za društveni razvoj iz Zagreba i vukovarskog Udruženja žena Vukovar, u Vukovaru je danas održan okrugli sto “Predstavljanje IT alata i rezultata istraživanja u sklopu projekta Integrity Observer – Nadzor integriteta. Projekat vredan 199 hiljada finansiran je iz fondova Evropske unije uz podršku Vladinog ureda za saradnju sa udruženjima, a partneri na projektu su još i Udruženje opština u RH, Udruženje za promociju ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura plus te Projekat građanskih prava iz Siska.

Projekat je rezultat našeg dvadesetogodišnjeg rada u borbi protiv korupcije. Primarno se bavi našom trećom generacijom alata za borbu protiv korupcije, a koja pored antikorupcijskog mehanizma i antikorupcijskih mera koje već sadržava, u sebi ima i vrlo korisne upravljačke alate za, primarno, tela lokalne uprave. Olakšava im i ubrzava proceduru, osigurava ih da posluju unutar zakona i uz sve to, omogućava građanima da nadziru rad tela lokalne uprave, a potom i učestvuju u odlučivanjima tamo gde je to zakonski propisano, rekao je Izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak dodajući da se radi o platformama koje osiguravaju digitalnu demokratiju, digitalno upravljanje i digitalno građanstvo.

“Imamo četiri alata, a prvi je za upravljanje danas jednostavnom, nekad bagatelnom javnom nabavkom koja se, za one građane koji to ne znaju, nalazi izvan Zakona o javnoj nabavci, regulisana je internim aktima i predstavlja povećan rizik s obzirom da u Hrvatskoj imamo preko 10 milijardi kuna utrošenih u bagatelnu nabavku. Mi smo razvili alat koji bi osigurao da nema te anomalije direktnog ugovaranja i nekakve krađe novce iz tog velikog bazena novca”, pojašnjava Podumljak. Ostala tri alata su za upravljanje imovinom u javnom vlasništvu, koncesijama i prostornim planiranjem.

IT alate će kao korisnici primenjivati osam opština i gradova, među kojima je sa našeg područja Opština Stari Jankovci.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.