15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Aktiv žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije obeležio Međunarodni dan žena sa sela

3 min read

 

U organizaciji Aktiva žena Samostalne demokratske srpske stranke Vukovarsko-sremske županije sinoć je u Negoslavcima prigodnim programom obeležen Međunarodni dan žena sa sela 15. oktobar.  Žene iz grada Vukovara i opština Negoslavci, Borovo, Markušica, Trpinja, Stari Jankovci i Erdut predstavile su svoje ručne radove i druge rukotvorine, tradiciju i običaje sredina iz kojih dolaze. 

“Ovo je dan kada žene iz Aktiva žena SDSS- a sa prostora Vukovarsko-sremske županije prikazuju sve ono što rade tokom čitave godine, bilo da je u pitanju pripremanje hrane ili izrada ručnih radova, a večeras smo prikazale i neke od običaja sa ovih prostora”, kazala je Dragana Jeckov, potpredsednica SDSS-a i saborska zastupnica. 

Nakon Vukovara, Ostrova i Borova domaćice ovogodišnje proslave bile su članice Aktiva žena SDSS-a opštine Negoslavci. Predsednica Biljana Pejić osvrnula se u izjavi medijima na položaj i ulogu današnjih žena.

“Žene su ne samo u selu već i u gradu oslonac svake kuće, usmerene na svoju porodicu i vaspitanje dece. Osim svom domaćinstvu, žene doprinose i svojoj zajednici”, kaže Biljana.

Aktiv žena SDSS-a opštine Borovo predstavio se običajem darivanja deteta.

“Iz Borova je došlo 20-tak žena. Predstavile smo se običajem darivanja novorođenog deteta u porodicama starosedelaca, ali i porodicama koje su 50-tih godina prošlog veka doselile u Borovo sa prostora Bosne i Hercegovinei običajima koje su donele, još više obogatile naše mesto”, rekla je predsednica ovog Aktiva Senka Romić. U programu posvećenom ženama sa sela, učestvovale i članice Aktiva SDSS Grada Vukovara s predsednicom Vesnom Vujić.

 “Mi smo bile domaćice na prvom ovakvom okupljanju jer smo smatrale da sve treba da krene od Vukovara, a sada kada se ova manifestacija odvija po susednim opštinama rado joj se priključujemo. Iako nismo sa sela, sve imamo poreklo sa sela, lično ili preko naših majki i baka. Svake godine gledamo da prikažemo neku gradsku temu tako da smo prehodnih godina prikazali vukovarske gradske običaje, a ove godne smo govorile o ženskom aktivizmu predstavljajući Milicu Bogdanović, prvu Srpkinju doktora nauka i prvu ženu doktora nauka koja je doktorirala u Zagrebu”, rekla nam je Vesna Vujić.

U kulturno-zabavnom delu programa učestvovali su: Kulturno-umetničko društvo “Bekrija” iz Negoslavaca, koje se predstavilo spletom narodnih igara i pesama, pesnikinja Verica Lukić iz Negoslavaca i naš poznati pevač narodne muzike Branko Marinković-Lalić.

Reportažni zapis s ovog događaja objavićemo u emisiji “Ženski eter” u ponedeljak, 23. oktobra od 14 časova i 10 minuta.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.