18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Turnirom u pikadu vukovarski Lionsi obeležili Međunarodni dan belog štapa

2 min read

U vukovarskom hotelu “Lav” u subotu je održan 4. po redu Međunarodni turnir u pikadu za slepe i slabovidne osobe. Organizatori turnira su Lions klub Vukovar i Udruženje slepih i slabovidnih osoba Vukovarsko-sremske županije.

– Održavanjem turnira obeležavamo 15. oktobar – Međunarodni dan belog štapa, kada skrećemo pažnju na potrebe slepih i slabovidnih osoba naše zajednice. Kao aktivni članovi zajednice moramo raditi na tome da se slepe osobe prestanu diskriminisati i podcenjivati; moramo biti okolina koja ih sluša i koja im pruža priliku za uključivanje u sve aspekte  života zajednice –  rekla je predsednica Lions kluba Vukovar Kristina Glumac.

Na turniru je učestvovalo sedam ekipa slepih i slabovidnih iz četiri zemlje: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije te domaćin Lions klub Vukovar.

Pobednik 4. Međunarodnog turnira u pikadu za slepe osobe – Vukovar 2017-te je četveročlana ekipa slepih i slabovidnih osoba iz Živinica u Bosni i Hercegovini.

Drugoplasirana ekipa je iz Vinkovaca, a treće mesto zauzela je ekipa iz Tuzle. Na četvrtom mestu nalazi se Celje iz Slovenije, a na petom ekipa Dorćol iz Beograda. Šesti je Beograd-Napredak, a sedmi Lions klub Vukovar. Prošlogodišnji pobednik, ekipa slepih iz Vukovara, zauzela je osmo mesto.

Na štandu u centru Vukovara predstavljena su pomagala s kojima se slepi i slabovidni služe te suveniri koje izrađuju u Udruženju slepih i slabovidnih osoba Vukovarsko-sremske županije.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.