02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dani ukrajinske kulture u Vukovaru

2 min read

 

 

U organizaciji Ukrajinskog kulturno-prosvetnog društva “Ivan Franko” u Vukovaru je u subotu održan program u okviru ovogodišnjih “Dana ukrajinske kulture”. Cilj manifestacije je očuvanje ukrajinske kulture i promocija multikulturalnosti, razumevanja i tolerancije te kvalitetne integracije u društvo evropskih, demokratskih načela, kaže sekretarka društva predsednica Ukrajinskog veća grada Vukovara Marija Semenjuk Simeunović. U sklopu manifestacije u Hrvatskom domu Vukovar otvorena je izložba ručnih radova “Sećanje na porodično gnezdo”, koje su izradile članice sekcije Ukrajinski narodni običaji i rukotvorine iz Ukrajinsko kulturno-prosvetnog društva Ivan Franko iz Vukovara.

U nastavku je održan kulturno-umetničko program u kojem su pored domaćina nastupila i Ukrajinska kulturno-prosvetna društva “Ukrajina” iz Slavonskog Broda i “Taras Ševčenko” iz Kaniže i Kulturno-umetničko društvo “Ivan Senjuk” iz Kule u Srbiji.

 

Jedan od najvažnijih ciljeva ukrajinske zajednice u Vukovaru je izgradnja Ukrajinskog doma koja je započela 2010.godine, a za završetak je potrebno još oko pola miliona kuna. U Hrvatskoj danas živi oko 2 hiljade Ukrajinaca, od kojih je u Vukovarsko-sremskoj županiji 419, a u gradu Vukovaru 224 pripadnika te nacionalne manjine.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.