02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Protest protiv ukidanja odluke o sufinansiranju prevoza studenata

4 min read

Na centralnom vukovarskom trgu, ispred zgrade gradske uprave, pre podne je održan mirni protest na kojem se okupilo 50-tak građana nezadovoljnih što su gradske vlasti ukinule odluku o sufinansiranju gradskog i međugradskog prevoza za studente s prebivalištem u Vukovaru.

Iako je protest pre nekoliko dana najavljen na konferenciji za novinare Foruma mladih vukovarskog SDP-a, predsednik Foruma i organizator protesta Dejan Gemeri ističe da današnji skup nije politički.

“Pozvali smo danas studentice, studente, roditelje, buduće studente, udruženja i političke stranke da nas podrže da promenimo ovu sramotnu odluku koju je donela gradska vlast u Vukovaru, a to je da se prvi put od 2009. ukida sufinansiranje gradskog i međugradskog prevoza za studente. Smatram da je to veliki udarac za studente i njihove porodice”, kaže Gemeri.

Studenti su dosad prevoz do Osijeka plaćali 100 kuna mesečno, a sada će njihovi roditelji morati da izdvoje hiljadu kuna više. Gemeri kaže kako je Grad Vukovar za sufinansiranje prevoza oko 140 studenata sa prebivalištem u Vukovaru izdvajao milion i 200 hiljada. S tvrdnjama iz gradske uprave da više nemaju novca se ne slaže.

“Smatramo da sredstva postoje samo je pitanje kako će se ta sredstva rasporediti, da li će se i dalje ulagati u beton i spomenike ili presložiti prioritete i ulagati u mlade i budućnost”, ističe Gemeri.

Za Aleksandru Bijelić, studentkinju četvrte godine finansijske matematike u Osijeku, nastavak studija je pod znakom pitanja.

“Nisam sigurna da li ću moći da nastavim studije. Da se ova odluka donela ranije, možda bi se snašli i uzeli dom što je jefitinije”, kaže ova studentkinja koja je za odluku o prestanku sufinansiranja prevoza studenata saznala sa obaveštenja na vratima autobuskog kolodvora u Vukovaru. Ovom odlukom gradska vlast poručuje studentima da ne mogu studirati ono što žele nego da su ograničeni na područje Vukovara, smatra Saša Đapić, apsolvent na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Protestu se pridružila i Lilijana Radobuljac, profesorka hrvatskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi NIkole Tesle u Vukovaru.

“Ono što me brine to je da, očito, neko odozgo mora narediti ovima dole. Tako imamo situaciju sa srednjoškolskim kartama koje nikada nisu problem zato što postoji odluka vlade. Moj savet studentima je da se obrate saborskim zastupnicima iz ove izborne jedinice, posebno iz Vukvara. Oni moraju u Saboru pokrenuti to pitanje. Kad iz srednje škole ispraćam učenike uvek im govorim da na njima svet ostaje,što i mislim, a taj svet mogu izgraditi samo visokobrazovani mladi ljudi i pošten i vredan radnik. Kada mladi u ovoj državi iskazuju svoje nezadovoljstvo, moja je dužnost, kao prosvetnog radnika, da budem uz njih”, kazala je Radobuljac.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “Dosta ulaganja u spomenike i beton, ulažite u mlade”, “Znanje je moć”,”Dosta nam je da smo zadnja rupa na svirali” i druge.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.