21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSNM grada Vukovara obeležilo svoju krsnu slavu

2 min read

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara obeležilo je juče svoju krsnu slavu Svetog Kirijaka Otšelnika iili Miholjdan. Obred osvećenja slavskog kolača i žita u hramu Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi vodio je protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović, vukovarski arhijerejski namesnik uz sazluženje paroha druge vukovarske parohije jereja Vukašina Cvetojevića, paroha sotinskog protojereja Miladina Spasojevića i protojereja Ljubenka Jovića, paroha bršadinskog.

Predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Dejan Drakulić tom prilikom je predstavio suvenir-reprint razglednice s početka prošlog veka na kojoj je slika Srpskog doma u Vukovaru, zgrade koja je od velikog značaja za srpsku zajednicu u Vukovaru, a koja je ove godine uz finansijsku pomoć matične države Srbije otkupljena i sada se nalazi u vlasništvu Srpske Pravoslavne Crkve, Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog veća.

Ovogodišnji slavski kum bio je član Veća Slobodan Jakovljević iz Vukovara s porodicom, a kumstvo je za sledeću godinu preuzeo Slobodan Nešić iz Bijelog Brda, predsednik SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj” s kojim vukovarsko Veće srpske nacionalne manjine u poslednje dve godine intenzivno sarađuje. Uz članove Veća i predstavnike društveno-političkog života Vukovara,  obeležavanju krsne slave prisustvovali su generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić i konzulica Nataša Kalezić, predstavnik Udruženja “Korijeni” iz Sombora Mirko Vujanović i predstavnici Veća srpske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu na čelu sa Darkom Spasojevićem.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.