22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Povrat kulturnih dobara u objekte SPC u Hrvatskoj

2 min read

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su juče iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Kulturna dobra su otpremljena nakon što su, prema odluci Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za vraćanje kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uslovi.

Na osnovu Sporazuma između nekadašnje Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti kulture i prosvete i uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na sastanku Mešovite međudržavne komisije verifikovan je Zapisnik sa sastanka održanog u aprilu u Požegi.

Na tom sastanku je bilo reči i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o vraćanju ikona iz crkava Svetog Georgija u Lisičinama i Svetog Georgija u Velikim Bastajima.

Sastavljen je izveštaj mešovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.