05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Apel za spas vukovarske privrede

2 min read

Inicijativni odbor za predlaganje i provođenje mera za poboljšanje položaja vukovarske privrede uputio je otvoreno pismo predsedniku Sabora, predsednici Republike Hrvatske, premijeru i svim medijima u Hrvatskoj, u kojem žele ukazati na teško stanje privrede u Gradu Vukovaru.

U pismu se ističe kako posleratna obnova stambenih objekata i infrastrukture nije bila dovoljna za revitalizaciju grada.

“Ovakva konstatacija temelji se na činjenici da je stvarni broj trgovačkih društava i obrta manji za više od 50% u odnosu na predratni period, broj zaposlenika u proizvodnim I uslužnim delatnostima je na desetini predratnog broja, a visina plata je daleko ispod proseka plata u Republici Hrvatskoj. Sve to imalo je za posledicu slabiji povratak prognanika te iseljavanje postojećih stanovnika, pa je stvarni broj stanovnika manji za više od 50% u odnosu na predratni period” upozoravaju vukovarski privrednici.

Predlažu i konkretne mere za poboljšanje položaja i podsticanje razvoja privrede, što je preduslov za opstanak Vukovara i njegov prosperitet. Predložene mere, kako se navodi, imaju za cilj očuvati postojeći nivo privrednih aktivnosti i otvoriti razvoj i rast privrede sa zadatkom povećanja zaposlenosti za najmanje pet hiljada radnika do 2027. godine.

“Nažalost, izostaje spremnost na dijalog (niko ne odgovara na naše pozive i molbe), a da se o pomoći i ne govori. Privreda je garant očuvanja i prosperiteta Grada. U suprotnom, lepo uređeni Grad pretvoriće se u mesto penzionera i malobrojnih turista” navodi se u otvorenom pismu Inicijativnog odbora za predlaganje i provođenje mera za poboljšanje položaja vukovarske privrede.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.