02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Svetski dan učitelja obeležen prijemom u Palati Srem

4 min read

Povodom 5.oktobra , Svetskog dana učitelja, vukovarsko-sremski župan Božo Galić upriličio je svečano primanje za direktore srednjih i osnovnih škola, koji predstavljaju sve svoje kolege učitelje i nastavnike s područja Vukovarsko-sremske županije. Župan je prosvetnim radnicima čestitao njihov dan.

“Prilika je ovo kako bih se zahvalio svim učiteljima za sve ono što čine svakog dana i što uče decu ne samo znanju nego i ponašanju. Bez obzira na zakone koji se menjaju, učitelji su ti koji stvaraju ljude za budućnost”, rekao je župan Galić. Čestitke je uputila i pročelnica županijskog Upravnog odeljenja za obrazovanje Jadranka Mustapić Karlić koja je smatra da su prosvetni radnici uglavnom zadovoljni.

“Prosvetni radnici intimno su zadovoljni jer vole svoj posao i vole raditi s decom, a vesele se i njihovim i svojim uspesima. U našoj županiji već niz godina imamo izvrsne uspehe na takmčenjima. Ove godine imamo čak i svetskog prvaka iz geografije i 17 državnih prvaka, ali to su ta intimna nenaplativa zadovoljstva. S druge strane prosvetni radnici su nezadovoljni su svojim statusom u društvu, materijalnim statusom kao i uslovima rada u nekim školama.

Položaj prosvetnih radnika nije onakav kakav oni zaslužuju, smatra direktor vukovarske Gimnazije Davor Šijanović.

“Mislim da je u ranijim periodima razvoja našeg društva to zanimanje bilo nekako cenjenije. Otkako smo ušli u sistem demokratije i demokratskog razvoja društva mislim da je standard nastavnika malo opao, a tome smo delimično i sami krivi. Međutim, s dolaskom nove ministrice smatram da se nekako probudio entuzijazam kod učitelja, nastavnika, pa i nas direktora”, kaže Šijanović.

Svečanom prijemu prisustvovao je i direktor Osnovne škole Borovo TihomirJakovljević. Prosvetni radnicu su, kaže, kada je reč o visini primanja, neravnopravni sa zaposlenima u ostalim javnim i državnim službama, ali ističe da nisu samo plate u pitanju već i odnos učenika i roditelja prema prosvetnim radnicima.

“Jer kad bi čuli u kakvim se sve neugodnim situacijama nađu učitelji i direktori onda bi se samo upitali da li je to moguće u jednom civilizovanom društvu”, kaže Jakovljević.

Lidija Miletić, direktorica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića smatra da su uz opremljenost škola potrebna i ulaganja u prosvetne radnike.

“Mislim da je važno ulagati u zaposlene, jer pravu promenu u obrazovanju neće doneti nikakvi kurikulumi, nego odluka svakog učitelja da se menja i da svaki dan bude bolji”, zaključuje Miletić.

Kad je reč o statusu prosvetnih radnika i poboljšanju njihovog standarda, Pejo Nedić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama očekuje pozitivan ishod pregovora s Vladom.

“Očekivanja su već sada aktuelna u pregovorima za temeljne i granske kolektivne ugovore. To će se , prema obećanjima, izdefinisati ovaj mesec, pa se nadamo svemu najboljem, a i ja mogu potvrditi da je saradnja sindikata sa institucijama i županijskim uredom dosad bila na nivou korektnosti, a nadam se da će tako biti i dalje. Podvlačim poziv svima, javnosti, posebno roditeljima učenika, da nas podrže, da razbijemo onu “famu” kao učitelji tokom leta ne rade ništa. Ipak mi vaspitavamo tu mladu generaciju”, poručuje Nedić.

Svetski dan učitelja obeležava se 5. oktobra od 1994. godine kada ga je proglasio UNESCO želeći ukazati na važnost Preporuke o statusu učitelja, potpisane istog datuma 1966. godine. Preporuka iz 1966. godine predstavlja glavni referentni okvir za rešavanje prava i odgovornosti nastavnika na globalnom nivou. Svetski dan učitelja 2017., prema UNESCO-u, ima moto  “Podučavanje u slobodi i osnaživanje nastavnika”.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.