25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Forum mladih SDP-a Vukovar: Ako studenti do 11.oktobra ne dobiju mesečne karte sufinansirane od strane grada, organizovaćemo protest

4 min read

Forum mladih SDP-a Vukovar danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je oštro osudio prekid sufinansiranja prevoza studenata sa područja grada Vukovara koji je na snazi od utorka, 3. oktobra. Oko 140 studenata koji studiraju u Osijeku i koji su do sada plaćali mesečnu kartu u iznosu od 100 kuna, ukidanjem sufinansiranja od strane Grada Vukovara, moraće izdvajati 1200 kuna mesečno za prevoz.

“Očigledno je da ova vlast nikada neće shvatiti da je osnovni pokretač privrednog oporavka obrazovano stanovništvo i mladi ljudi koji će završiti fakultete te u budućnosti donositi odluke u gradu. O ovome nećemo razgovarati samo danas nego sve dok se problemi ne reše. Ukoliko do srede, 11. oktobra studenti ne budu imali svoje mesečne karte sufinansirane od strane grada, podići ćemo na noge roditelje i studente i organizovaćemo protest ispred gradske uprave “, rekao je Dejan Gemeri, predsednik Foruma mladih SDP-a Vukovar.

Biljana Gaća, predsednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske i većnica u Gradskom veću grada Vukovara rekla je kako je godišnji iznos koji grad daje za sufinansiranje međugradskog prevoza studenata oko milion i 200 hiljada kuna za koje gradska vlast tvrdi da nema jer im državna vlast nije dotirala sredstva. “Duži period napominjemo da je gradski budžet neodrživ i da
aktuelna vlas upravlja gradom na neodrživ način te da se u prevelikoj meri oslanja na pomoć države i ostale donacije.”, dodala je Gaća.

Povodom prestanka sufinansiranja prevoza studenata, zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je u izjavi medijima da se gradska vlast mora odgovorno ponašati prema gradskim finansijama.

“Grad Vukovar usvojio je politiku da se prilikom finansiranja različitih mera prioritet stavi na vrtićku i osnovnoškolsku dob te druge mere pronatalitetne politike u službi zadržavanja mladih porodica na našem području. U tom vidu finansiraju se besplatni udžbenici, sveske i preobuka osnovnoškolskoj deci te cena vrtića za predškolsku dob. Također, Grad Vukovar, kao i drugi gradovi u Republici Hrvatskoj, daje naknadu za novorođeno dete. Reč je o stavkama za koje sredstva osiguravaju i drugi gradovi u Republici Hrvatskoj. Finaniranje prevoza studenata nije konstantna stavka u budžetu Grada Vukovara nego se uvodi u skladu s godišnjom raspodelom budžetskih sredstava”, kaže Pavliček i dodaje kako “nikome nije drago provoditi ovako nepopularne mere uštede, ali da predstojeće promene Zakona o finansiranju jedinica lokalne i područne samouprave znače ukupno drastično smanjenje prihoda Grada Vukovara, u vrednosti od čak 15 miliona kuna.”

“Grad rashode mora prilagoditi novonastaloj situaciji te ih pravilno i pravedno rasporediti prema potrebama svih građana. U skladu s tim Grad Vukovar za ovu akademsku godinu nije u mogućnosti subvencionirati gradski i međugradski prevoz studenata. Nije došlo do nikakvog povećanja plata službenika Gradske uprave, naprotiv, i one će vrlo brzo biti smanjene”, rekao je Pavliček.

 

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link