13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Delegacija Saudijske Arabije posetila Vukovar

3 min read

Delegacija Savetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije danas je posetila Vukovar. Posetu Vukovaru organizovala je Saudijskoarabijsko-hrvatska grupa prijateljstva, u sklopu međuparlamentarne saradnje, čiji je voditelj saborski zastupnik Predrag Matić. 
 
– Došli su nam naši dragi prijatelji iz prijateljske zemlje Saudijske Arabije, velike i moćne zemlje, s kojom nažalost nismo imali nekakve posebne odnose, nemamo čak ni razmenjene ambasadore, što ne znači da to uskoro neće biti. Kroz ova četiri dana, koliko borave u poseti Republici Hrvatskoj, potrudili smo se da im pokažemo najbolje od nas. Bili smo na Plitvičkim jezerima, videli Rijeku i Opatiju, a danas smo u našem Vukovaru. Za ovo kratko vreme, što im se može pokazati od Hrvatske, da steknu svoje utiske kakva smo mi zemlja. Oni malo znaju o nama, kao što i mi malo znamo o njima. Nakon ovih poseta i druženja, mislim da će se i druge vrste saradnje razvijati, prvenstveno privredna saradnja. Potencijali Hrvatske su veliki, a isto tako jedna velika zemlja poput Saudijske Arabije može puno toga ponuditi Hrvatskoj – rekao je Matić. 

Ispred grada Vukovara domaćin delegaciji iz Saudijske Arabije bio je zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček.
 
– Verujem da će delegacija iz Saudijske Arabije biti zadovoljna posetom gradu Vukovaru, privrednim i turističkim potencijalima i kulturnim znamenitostima. Ovde su i lokalni preduzetnici, farmaceutska industrija “Yasenka”, predstavnici Borova d.d. i Luke Vukovar. Verujem da će ova poseta uroditi prvenstveno privrednom saradnjom u bližoj budućnosti – ocenio je Pavliček. 


 
Nakon obilaska Vukovara, delegacija Saudijske Arabije večeras i sutra boravi u Zagrebu. Sutra će posetiti Hrvatski sabor. U Zagrebu će, kako je najavio vođa delegacije Abdullah Humud Al Harbey, razgovarati s najvišim hrvatskim zvaničnicima. 
 
– Jedan od naših projekata i vizija je izgradnja velikog islamskog muzeja, najvećeg na svetu i vaše iskustvo nam u tome može puno pomoći. S obzirom da je Hrvatska zemlja bogata vodom razgovaraćemo i o mogućnosti izvoza vode u Saudijsku Arabiju – najavio je Al Harbey. 
 
Na gostoprimstvu hrvatskoj predsednici, Vladi i narodu zahvalio se ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni Hercegovini Hani Abdullah Mominah. Ambasada Saudijske Arabije u BIH-a pokriva i područje Republike Hrvatske. Ističe da je ova poseta snažan vetar u leđa odnosima dve države, naročito u oblasti privredne saradnje.
 
– S obzirom da je ovo prva posete jedne saudijske delegacije na ovakvom nivou Republici Hrvatskoj, duboko sam uveren da će ovo biti početak jedne nove saradnje naročito na privrednom planu između Kraljevine Saudijske Arabije i Republike Hrvatske – zaključio je Mominah.
 

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link