18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Završna konferencija u projektu “Putevima EU”

2 min read

U Erdutu je proteklog vikenda održana završna konferencija u okviru projekta “Putevima EU” čiji je nosilac opština Erdut, a provodi ga Preduzetničko-razvojni centar Lokalna razvojna agencija ove opštine. Partneri u projektu su organizacije ili institucije iz još četiri grada bivše Jugoslavije: Sremskih Karlovaca, Doboja, Podgorice i Novog Mesta.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati ovog jednogodišnjeg projekta vrednog 107.500 evra, koji je odobren u okviru programa “Evropa za građane 2014. – 2020.”. Cilj projekta je doprineti  jačanju osećaja pripadnosti EU među sadašnjim i budućim građanima EU u  zemljama Balkana, podizanjem nivoa informisanosti i znanja o EU i pravima evropskih građana te promovisanjem interkulturalnog dijaloga, međusobnog razumevanja i volonterstva na nivou EU. Tokom projekta, u svakom od pet gradova ili opština uključenih u projekat  održana su različita predavanja i radionice.  Završnu konferenciju koja je počela u petak na seoskom gazdinstvu “Stari dud” u Erdutu otvorio je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić, a potom je predavanje i radionicu na temu “Kakvu Evropu građani žele” održala Nada Kožul, projekt menadžerka Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Teme konferencije bile su i “EU parlament” i migrantska kriza.

Učesnici konferencije, 50-tak mladih iz svih partnerskih organizacija, u subotu su obišli Vukovar. Posetili su Muzej vučedolske kulture i vozili se turističkim brodom Bajadera. Juče je organizovan turistički obilazak Erduta: Erdutske vinarije, Dvorca Adamović-Čeh, Erdutske kule i Poučne staze značajnog krajolika.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.