25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Iguman Heruvim postavljen za nastojatelja manastira Uspenija Presvete Bogorodice u Daljskoj planini

3 min read

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog i administratora Eparhije osječkopoljske i baranjske Gospodina Irineja, dosadašnji nastojatelj manastira Oćestovo u Eparhiji dalmatinskoj, visokoprepodobni iguman Heruvim (Đermanović),  postavljen je za nastojatelja manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Daljskoj Planini.

Iguman Heruvim rođen je 30. jula 1987. godine u Vukovaru. Na krštenju je dobio ime Vitomir. Nakon završetka Osnovne škole u Vukovaru, po blagoslovu blaženopočivšeg Episkopa osječkopoljskog i baranjskog  Lukijana, upisao je Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka, kao druga posleratna generacija ove obnovljene školske ustanove Srpske Pravoslavne Crkve. Po završetku Bogoslovije, 2006. godine,  upisao je  Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu, na kojem je diplomirao 2011. godine. Paralelno sa  bogoslovskim studijama upisao je Filološki fakultet, odsek za Srpski jezik i književnost.

U toku studija, odlučio je da svoj život posveti monaškom podvigu i manastirskom načinu života. Ljubav prema manastiru Krka bila je odlučujuća za odabir mesta njegovog postriga. Na praznik Svetih besrebrenika Kozme i Damjana 2009. godine, njegov duhovni otac Episkop Fotije  postrizava ga u čin male shime, i daje mu ime Heruvim, po starcu Heruvimu, prvom igumanu manastira Krka. Na dan manastirske slave 2009. godine  rukopoložen je u čin jerođakona, a na praznik Svetog kneza Lazara 2010. godine u čin jeromonaha. 

U školskoj 2010/11. godini postavljen je za profesora u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha, u kojoj je, pored toga, imao zaduženja  upravnika internata, glavnog vaspitača, bibliotekara i duhovnika Bogoslovije. Tokom rada u Bogosloviji dodatno se posvetio bogoslovskom naučnom radu, posebno izučavajući evharistijsko bogoslovlje kapadokijskih otaca.   Između ostalih aktivnosti u Eparhiji dalmatinskoj, iguman Heruvim je godinama  uzimao aktivno učešće u realizaciji emisije “Reč Pravoslavlja”, na Hrvatskom radiju Knin.

Godine 2013,  po blagoslovu Episkopa Fotija, svoj monaški podvig nastavio je u novoformiranom manastiru Svete velikomučenice Nedelje u Oćestovu. U tom periodu, uz Božiju pomoć i duhovno rukovodstvo Vladike Fotija, u ovoj svetinji se formira  manastirsko bratstvo i aktivni bogoslužbeni život. Uspešno se izvode radovi na obnovi manastirskog kompleksa. A zajedno sa bratstvom manastira, formira se manastirska ekonomija, koja je bila jedna od osnova za izgradnju manastira. U tu svrhu,  kao nastojatelj manastira Oćestovo, otac Heruvim je, 2016. godine, učestvovao u radu Interparlamentarne skupštine, na temu ”Manastirski proizvodi-budućnost i perspektiva”, koja je održana u Sparti, u Grčkoj.

 

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.