25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Rekonstrukcija zvonika crkve u Borovu

2 min read

U Borovu je nedavno postavljena konstrukcija zvonika u sklopu generalne obnove Hrama Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana. Hram je izgrađen 1764. godine, a 7. aprila 1945. toranj je srušen. Rekonstrukcijom će tornju biti vraćen izgled koji je imao do 1945. godine, kao i visina od 36,5 metara umesto dosadašnjih 31, saznajemo od protojereja-stavrofora Čede Lukića, arhijerejskog namesnika borovskog.

Prema njegovim rečima vrednost ove faze radova je oko 650 hiljada kuna, a uključuje potreban materijal od oko 8 kubnih metara presovane laminirane građe crnog bora iz Austrije čiji je vek trajanja dvostruko duži od obične građe, preko 12 kubnih metara daske, 200 kvadratnih metara bakra te pozlatu krsta i jabuke.

Dosadašnjom rekonstrukcijom u prethodne dve godine izmenjena je građa i konstrukcija krova, stavljena izolacija i biber crep, oluci od bakra i pozlaćen je krst te stavljen na oltar. Vrednost ovih radova bila je preko milion kuna.

Ukoliko finansijske prilike dozvole plan je da se sledeće godine obnova hrama nastavi renoviranjem vanjske fasade, elektrifikacijom zvona te izmenom kompletne stolarije. Takođe je planirana zamena podnih kamenih ploča i uvođenje podnog grejanja te obnova ikonostasa. U planu je i drenaža porte kako bi se smanjio dotok vlage u crkvu.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link