15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obeležen Nacionalni dan obolelih od multiple skleroze

2 min read

Društvo multiple skleroze Vukovarsko- sremske županje danas je u centru Vukovara obeležilo Nacionalni dan obolelih od ove teške bolesti.

“U Hrvatskoj ima oko 6 hiljada obolelih od multiple skleroze. Multipla skleroza je autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koja se manifestuje demijenilizacijskim lezijama na mozgu i produženoj moždini. Bolest nema jasnu simptomatologiju i laički je zovemo bolest s hiljadu lica, a sve više je zastupljena jer je posljednjih godina lakše prepoznajemo. Životna dob pojavljivanja je između 25 i 35 godine . Tokom progresije bolesti dolazi do trajnih oštećenja CNS-a i nastaje trajna invalidnost. Bolest nije izlečiva ali se može usporiti progresija i može se na neki način zaustaviti u
početnoj fazi. Problem lečenja ove bolesti u Hrvatskoj je taj što se bolest leči tek kad se zadovolje tzv.administrativni uslovi HZZ-a, a ne od samog početka bolesti niti na vreme. Što se kasnije krene sa lečenjem to je šansa za zalečenje manja”, rekla je Tea Mirošević Zubonja, specijalista neurologije koja u udruženju volontira tri godine kroz razne radionice i kontakte sa članovima.

Predsednik društva Zoran Oljača kaže kako imaju finansijsku pomoć grada, županije i nekih opština ali najveći deo sredstava obezbeđuju kroz projekte. Trenutno provode tri projekta kroz koje je obezbeđeno 18 ličnih asistenata za isto toliko članova ovog društva i dve gerontodomaćice. “Trudimo se povećati taj broj i omogućiti brigu i drugim članovima kojima je to potrebno”, rekao je Oljača.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.