25/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

O registraciji škola srpske manjine u Hrvatskom saboru

3 min read

Na jučerašnjem aktuelnom prepodnevu, kojim je nakon dvomesečne pauze Sabor započeo novu, petu sednicu i redovno jesenje zasedanje, pitanje ministarki nauke i obrazovanja Blaženki Divjak postavila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Ukazala je na problem registracije škola na istoku Hrvatske, u kojima se nastava izvodi na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine. Uprkos činjenici da su ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i da su početkom 2015. godine opštine Borovo, Negoslavci i Markušica zatražile prenos osnivačkih prava, još uvek nema odgovora iz Ministarstva vezano za zahtev ovih jedinica lokalne samouprave.

Proces prenosa osnivačkih prava se odugovlači, a odgovornost se prebacuje između Vukovarsko-sremske županije i Ministarstva, iako su druge nacionalne manjine ovaj problem odavno rešile, istakla je Jeckov.

Budući da se Vlada obavezala Operativnim planom za nacionalne manjine rešiti ovaj problem, zastupnica Jeckov pitala je ministarku Divjak šta će preduzeti, kako bi problem bio rešen na obostrano zadovoljstvo.

Divjak je potvrdila da je izmenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju, koje su donete krajem 2014. godine otvorena mogućnost prenosa osnivačkih prava. Istakla je i kako smatra da je važno da se o ovoj temi otvori dijalog, kako bi se ovaj zakon mogao primeniti, ali na način da se, kako je poručila, gradi škola za život, škola dijaloga, a ne podela. Predložila je osnivanje radne grupe koja će baviti ovim pitanjem.

Zastupnica Jeckov rekla je da nije zadovoljna odgovorom i da od ministarke Divjak očekuje promptno delovanje u smislu da se zakon počne primenjivati.

O registraciji škola srpske manjine razgovaralo se i na sastanku u Ministarstvu nauke i obrazovanja koji je održan 5. septembra u Zagrebu, o čemu je u razgovoru za Radio Borovo izvestila zastupnica Dragana Jeckov. Razgovor sa zastupnicom Jeckov objavićemo u sutrašnjem “Ognjištu” emisiji o srpskoj nacionalnoj manjini u Republici Hrvatskoj. Emisija je na programu svake nedelje od 11 časova.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.