23/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Parastos žrtvama rata u Borovu

3 min read

Na mesnom groblju u Borovu, pre podne je održan parastos žrtvama rata od 1991. do 1996. godine, koji su služili borovski sveštenici protojerej-stavrofor Čedo Lukić i jerej Dragan Serdar. Dan sećanja na meštane Borova stradale u poslednjem ratu organizovalo je Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo.

“Danas je dan kada se s dužnim poštovanjem sećamo svih poginulih sumeštana. Bili su različitih godina, različitog obrazovanja i porekla , različitim poslovima su sticali za život. Ista je samo odluka da ostanu živeti u Borovu uprkos ratnim zbivanjima koja su se desila u ovoj pitomoj ravnici. Ostavili su veliku prazninu svojim najbližima. Naša je želja i obaveza da se sećamo Srba stradalih u Borovu, Dudiku, Jasenovcu i jamama širom Hrvatske. Sećamo se naših sumeštana i molimo za mir svim ljudima u regionu. Samo mir u srcu i mir na zemlji može doneti napredak običnom poštenom građaninu. Danas ćemo na trenutak zastati i setiti se onih kojih nema, a koji su se radovali običnim stvarima poput nas samih. Neka im je večna slava! “, rekao je predsednik Veća Dušan Latas.

Nakon punih 18 godina, koliko živi u Kanadi, parastosu je prisustvovala Branka Vasić iz Borova. U septembru 1991. godine izgubila je oca.

“Moj otac se zvao Adam Seferagić i stradao je u tzv. Koreji zajedno sa velikim brojem meštana Borova. Jako je teško i posle toliko godina, velika tuga, ali mi puno znači da se obeležava sećanje na njihovu žrtvu, da ih nismo zaboravili. U Borovu nisam bila 18 godina, i ako se to može nazvati srećom, drago mi je da sam danas ovde da im odam počast”, kaže Branka.

Okupljeni su u molitvi zapalili sveće za 74-oro meštana, članova svojih porodica, rođaka, prijatelja i komšija, odajući im tako počast i čuvajući uspomenu na njih. Vence na spomen-obeležje žrtvama rata koje je podignuto 2011. godine, položile su delegacije Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo i porodica poginulih, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, Opštine Borovo, Glavnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke, Zajedničkog veća opština, Udruženja porodica nestalih “Protiv zaborava” iz Vukovara, Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.