06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Trpinjci obeležili 74.godišnjicu masovnog odlaska u partizane

4 min read

Trpinjski antifašisti obeležili su danas 74.godišnjicu masovnog odlaska meštana Trpinje u partizane i 72 godine od proboja Sremskog fronta i oslobođenja ovog mesta od fašizma u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan 1943.godine više od tri stotine meštana priključilo se Narodnooslobodilačkoj borbi, istakao je predsednik Mesnog odbora antifašističkog udruženja u Trpinji Milorad Petrović.

“Mi smo na to ponosni i taj dan obeležavamo kao jedan o značajnih datuma iz NOB-a”, dodaje Petrović koji je izrazio veliku zahvalnost opštini Trpinja za podršku Udruženju antifašista.

“Antifašizam podržavamo ne samo deklarativno već i konkretnim delima. Antifašizam je neodvojivi deo našeg naroda i naše opštine, kaže načelnik ove opštine Miroslav Palić Trpinjci su dali velik doprinos Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu, istakao je predsednik opštinskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Jovan Tešanović.

 

“Od 4.jula 1041. godine kada je izdan proglas Komunističke partije Jugoslavije da se narod diže na oružani ustanak, počele su se osnivati partijske ćelije i od tada se i na našem području pojavljuju partizani terenci koji su mobilisali momke i devojke i tajnim putevima i vezama ih odvodili u partizanske jedinice. Trpinjci su dali veliki doprinos i podneli veliku žrtvu u oslobađanju zemlje od fašističkog okupatora i domaćih izdajnika. U devet slavonskih briogada borilo se 452 borca, a u ratu je stradalo, poginulo, streljano ili na neki drugi način usmrćeno 126 meštana. U jasenovačkom logoru stradale su 184 osobe iz Trpinje”, rekao je Tešanović i podsetio da je opština Trpinja u NOB-u dala dva i narodna heroja – Vasu Đurđevića iz Bršadina i Bogoljuba Vukajlovića iz Bobote.

Na platou ispred spomenika žrtvama fašizma u centru Trpinje, parastos je održao trpinjski paroh Marko Šukunda, a potom su brojne antifašističke organizacije sa područja istočne Slavonije i Baranje, iz Vukovara, Borova, Bobote, Bršadina, Vere, Pačetina, Osijeka i Belog Manastira, te iz Srbije, iz Sombora, Sremske Mitrovice, Laćarka, Martinaca i Divoša, položile vence. Skupu je prisustvovao i član predsedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Nikola Opačić iz Belog Manastira koji se osvrnuo na današnji položaj antifašizma.

“Činjenica je i svaki dan svedočimo da se antifašizam gura pod tepih, a desničarske snage potpomognute klerofašističkim obeležjima stupaju na pozornicu naše sekularne države, pa se postavlja pitanje da li je Hrvatska sekularna država ili klerofašistička. Za mene, kao i za sve antifašiste, alternative nema. Josip Broz Tito i Komunistička partija Jugoslavije i Hrvatske digli su ustanak naroda protiv fašizma i nacizma. Antifašizam nema alternativu, ili si fašista ili antifašista.”, zaključio je Opačić.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.