05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vlada AP Vojvodine donirala udžbenike za vukovarske prvake u nastavi na srpskom jeziku

4 min read

U Zajedničkom veću opština danas je upriličen prijem za roditelje dece, đaka prvaka, koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Vukovaru. Sredstva za nabavku udžbenika i radnih svesaka za 49 đaka prvaka i još dvoje učenika slabijeg socijalnog statusa obezbedila je Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine, ističe predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

“Zahvaljujući donaciji Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, vrednost ovih udžbenika za učenike prvih razreda vukovarskih osnovnih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu je 600 hiljada dinara i u tom smislu je nabavljen 51 komplet udžbenika za naše đake prvake. Naša intencija i intencija naše matične države jeste da se pomogne onim roditeljima i učenicima koji vode računa o očuvanju našeg nacionalnog, verskog i duhovnog identiteta na ovom području. Mi smo pripadnici srpskog naroda, pravoslavni smo hrišćani i smatramo da to treba i da negujemo. To je deo naše tradicije, kulture i običaja i na taj način treba i da vaspitavamo našu decu, svoje da volimo, a tuđe da poštujemo”, rekao je Jeremić.

Učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu uspešan početak nove školske godine poželeo je i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu, propise, nacionalne manjine-nacionalne zajednice Vlade Vojvodine Milan Kovačević.

“Meni je drago da sam danas ovde ispred pokrajinske Vlade u jednoj lepoj misiji. Učenicima prvih razreda pokrajinska Vlada je donirala udžbenike koji su na srpskom jeziku. Sličnu akciju je pokrajinska Vlada vodila i u Vojvodini u opremanju školskim priborom, negde oko 4500 šklolskioh rančeva je podeljeno pripadnicima nacionalnih manjina, Mađara, Hrvata, Rumuna, Slovaka itd. i evo širimo ovu akciju za decu na Kosovu, za decu u Hrvatskoj…Pokrajinska Vlada će se uključiti iduće godine i u druge akcije koje su vezane za negovanje tradicije i kulture srpskog srpskog naroda, rekao je Kovačević koji je iskazao i spremnost Vlade Vojvodine da pomogne obnovu Osnovne škole “Nikola Andrić”, jedine neobnovljene škole u Vukovaru.

“Videćemo kako i na koji način da to potpomognemo, da bi se stvorili što bolji i kvalitetniji uslovi za decu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku, a naravno i za ostalu decu koja idu u tu školu, jer škola nema granica, znanje nema granica. Koliko sam dobio informaciju, u školi pored stotinu decu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku ima i 150 učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, tako da na neki način apelujem na Ministarstvo prosvete RH da zajedničkim sredstvima, snagom i voljom stvorimo što bolje uslove i ambijent za rad i obrazovanje tih učenika”, poručio je Kovačević.

I ove školske godine Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara sufinansiraće nabavku školskog pribora za učenike prvih razeda osnovnih škola u nastavi na srpskom jeziku. Prema rečima predsednika Dejana Drakulića, roditeljima đaka prvaka biće dodeljeni bonovi u vrednosti od 100 kuna za kupovinu školskog pribora.

“Naš cilj je da se, pre svega, zahvalimo roditeljima što su upisali decu u nastavu na srpskom jeziku, da im pomognemo i da zaželimo naš đacima uspešno školovanje, da budu kao i njihovi prethodnici, šampioni i iz hrvatskog jezika, geografije matematike i drugih predmeta i da osvajaju nagrade na takmičenjima, od županijskih do državnih”, poručio je Drakulić.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.