16/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pravobraniteljka Lora Vidović posetila ZVO

4 min read

Građanska pravobraniteljka Lora Vidović od 30. avgusta do 1. septembra boravi u Vukovarsko-sremskoj županiji, gde će se sresti s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, udruženjima, manjinama te primati pritužbe i odgovarati na pitanja građana. Sinoć je posetila Zajedničko veće opština, gde je razgovarala s predsednikom ove srpske institucije Srđanom Jeremićem i njegovim saradnicima, o ostvarenju prava i položaju srpske manjine na području Grada Vukovara i Vukovarsko-sremske županije.

– Reč je o temama koje pratimo dugi niz godina i o čemu redovno izveštavamo Sabor, uključujući i prava nacionalnih manjina, dakle o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i etničkoj diskriminaciji. Opsežno izveštavamo o slučajevima diskriminatornog govora u javnom prostoru. Ovakvi sastanci su nam važni, da bi smo na jedan sveobuhvatniji i širi način mogli govoriti o tim temama i pitanjima. Verujem da ćemo nastaviti saradnju po svim ovim pitanjima i u budućnosti – rekla je novinarima nakon sastanka pravobraniteljka Vidović

Na sastanku se razgovaralo o doslednoj primeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, posebno u delu koji se odnosi na proporcionalnu zastupljenost srpske manjine u državnim i javnim službama, registraciji škola, službenoj upotrebi srpskog jezika i pisma, civilnim žrtvama rata, stambenom zbrinjavanju i i problematici finansijski oštećenih penzionera, potvrdio je u izjavi medijima nakon sastanka iza zatvorenih vrata predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

– Očekujem da pravobraniteljka Lora Vidović napravi jedan realan izveštaj koji će uputiti Hrvatskom saboru na usvajanje. Očekujem da u tom izveštaju taksativno navede sve ove probleme s kojima se srpska zajednica u Republici Hrvatskoj nosi – ističe Jeremić.

Prema rečima pravobraniteljke Vidović, 2016. je u odnosu na 2012. godinu broj pritužbi povećan za 90 posto. Takođe, prema podacima za 2016. godinu broj pritužbi na diskriminaciju po prvi put bio je najzastupljeniji u odnosu na sve druge. I dalje se beleži veliki broj pritužbi koje se odnose na rad pravosuđa, policijsko postupanje, radne odnose kao i socijalna pitanja.

– Pozivam sve građane da nam se jave u što većem broju, ako smatraju da su povređena neka njihova prava ili su diskriminisani. U pojedinačnim predmetima naši alati su mišljenje, predlog , preporuka ili upozorenje, gde onda pratimo i u neposrednoj smo komunikaciji s telima koja su, recimo, prekršila neko pravo, oko toga kako provode ili ne provode naše preporuke ili upozorenja. Često nam se građani obraćaju i u slučajevima kada im kao institucija ne možemo pomoći, ali se trudimo dati opštu pravnu informaciju i uputiti ih na nadležno telo i pokušavamo pomoći toj osobi u konkretnom slučaju da se zaštiti i koristi druge dostupne mehanizme. Najsnažniji naš alat je izveštaj Hrvatskom saboru, zato što njime dajemo predloge i preporuke za sistemsko rešenje problema. Dajemo preporuke kojima je cilj promeniti ili postupanje ili zakon ili provedbeni propis, dakle dovesti do boljih rešanja i situacije u određenom području, da onda od toga ima koristi što veći broj građana. To smatram najsnažnijim našim alatom koji ima i najviše odjeka u javnosti – kaže Vidović.

Pravobraniteljka će se s građanima sresti večeras od 18 časova na tribini u Narodnoj knjižnici u Babinoj Gredi.

Njeni savetnici prepodne su u opštinskoj većnici u Borovu zaprimali pritužbe građana, koji smatraju da su povređena njihova prava ili smatraju da su diskriminisani.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link