23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Proslava 85 godina vatrogastva u Borovu

5 min read

Svečanom sednicom i dodelom priznanja zaslužnim ustanovama, organizacijama i pojedincima, Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo u nedelju, 27. avgusta obeležilo je 85 godina postojanja i rada. Predsednik društva Miroljub Mladenović istakao je u izjavi medijima požrtvovanost članova društva, koji su proteklih 85 godina bili posvećeni ovom plemenitom pozivu, spašavanju ljudi i imovine.

 

– Borovski DVD danas je dobro opremljen. Imamo dva navalna vozila, auto košaru i kombi za prevoz ljudstva. Imamo 40 aktivnih članova i 25 dece. Težimo većem broju, pogotovo dece s kojom bi trebalo još više da se radi, jer to je budućnost društva – kaže Mladenović.

 

Iako ideja o osnivanju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo datira još iz 20-ih godina prošlog veka, zahvaljujući inicijativi borovskih trgovaca Damjana i Kuzmana Cikovca, društvo je osnovano 1932. godine, podsetio je na svečanoj sednici zamenik zapovednika Alen Cvijanović.

– O tome svedoči zapisnik od 17. decembra 1932. godine s konstitutivne skupštine društva, održane u opštinskoj većnici. Osnivačkoj skupštini prisustvovala je 51 osoba. Pravilnik o radu je jednoglasno prihvaćen, a za pokrovitelja je izabran Jan Bata, predsednik Akcionarskog društva “Bata” u Borovu koje će, kako je naglašeno, biti na ponos i korist ovom mladom društvu. Prvi Upravni odbor društva su činili: predsednik Tomo Maksimović, ujedno i glavni direktor fabrike”Bata”, potpredsednik i dušebrižnik paroh Bogdan Dejanović, zapovednik i upravni savetnik dr Milu tin Tičak, kraljevski javni beležnik. Podzapovednik je bio Ljubomir Buzaretić, sekretar Ilija Sekulić, opštinski beležnik. Blagajnik je bio Milan Cvijović, zamenik blagajnika Borivoj Stojšić, vežbatelj i upravitelj spremišta Žarko Bogdanović, lekarski savetnik (lekar društva) bio je dr Stevo Stojanac, a trubač Jovan Jeremić – navodi Cvijanović.

 

Od 1950. godina do danas predsednici borovskog DVD-a bili su: Radivoj Vučenović, Slobodan Mađarević, Krste Dobrijević i Miroljub Mladenović.

 

Zlatna medalja za hrabrost i požrtvovanost dodeljena je na nedeljnoj svečanoj sednici nekadašnjem predsedniku borovskog DVD-a Slobodanu Mađareviću, koji je zajednici kao vatrogasac služio 50 godina.

– Predsednik borovskog DVD-a bio sam 20 godina. Od 80-ih godina prošlog veka do danas dosta toga se promenilo. Opština Borovo danas izdvaja sredstva za naš rad i od tih sredstava mi smo napravili novi Vatrogasni dom, kupili vozila i potrebnu opremu. Vatrogasac sam posao još kao dečak. U pritekle 53 godine dobio sam dosta priznanja, zahvalnica i odlikovanja. Meni to znači jako puno i time se ponosim – priča Mađarević.

 

Plakete su, uz ostale nagrađene, zaslužili i Opština Borovo te načelnik Zoran Baćanović.

 

– Čast mi je i zadovoljstvo sarađivati s ovim ljudima, jer svaki zadatak koji smo dogovorili bio je realizovan u najkraćem mogućem roku i s najvećom odgovornošću. Iako je reč o dobrovoljnom vatrogasnom društvu svoj posao obavljaju krajnje  profesionalno. Ispred opštine Borovo im čestitam na jubileju i zahvaljujem na svim dosadašnjim intervencijama, angažmanima i svemu onome što smo zajedno uradili. Naše opredeljenje je da i dalje sarađujemo i pomažemo ovom društvu i iznad tih zakonskih 5 odsto sredstava naših izvornih prihoda, jer to je uvek bilo približno 10 odsto, koliko je opština Borovo izdvajala za rad borovskog DVD-a – rekao je načelnik Baćanović.

Proslavi 85 godina postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo prisustvovali su i gosti iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije (Jagodnjak, Bijelo Brdo, Bobota, Dalj, Ostrovo, Petrovci, Silaš) te Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Srbije (Odžaci, Bački Brestovac, Stapar) s kojima su borovski vatrogasci proteklih godina ostvarili uspešnu saradnju.

Više u emisiji “Ognjište” koja je na našem programu u nedelju, 3. septembra od 11 časova. 

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.