05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Izjava Kluba zastupnika SDSS-a

2 min read

 

Daljnje odlaganje uklanjanja ploče s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, na mestu gde je bilo zapovedništvo ustaškog koncentracionog logora smrti, za Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke u potpunosti je neprihvatljivo. Za uklanjanje te ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir: doneseno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcioniše. Donesena je i presuda Ustavnog suda u istom pitanju te je za Vladu i njena tela obavezujući zaključak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sistem Hrvatskog sabora donesen početkom ove godine – navodi se u izjavi Kluba zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke.

 

U izjavi se podseća da za uklanjanje te ploče s tim pozdravom postoji i obavezujući dogovor koalicionih partnera koji čine sadašnju saborsku većinu i Vladu. Taj je dogovor, ističu u SDSS-u,  temeljen na usuglašenoj odbrani temeljnih vrednosti Evrope nakon 2. svetskog rata i vrednosti ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske od bilo koje vrste revizionizma, relativizma, negacionizma ili vređanja žrtava zločina počinjenih od strane bilo naci-fašističkih bilo ustaških pokreta i režima.

Zbog toga Klub zastupnika SDSS-a smatra da Vlada, umesto najave odlaganja uklanjanja ploče kojom se veliča zločinački ustaški režim i omalovažavaju njegove žrtve, te vređa sećanje na njih, treba – u skladu s važećim ustavno-pravnim okvirom i u skladu s obavezujućim dogovorom koalicionih partnera – najaviti njeno uklanjanje,  navodi se u izjavi koju je potpisao predsednik Kluba saborskih zastupnika SDSS-a Boris Milošević.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.