21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dan je opštine Negoslavci

5 min read

 

Danas opština Negoslavci proslavlja svoj Dan, hramovnu i mesnu slavu Veliku Gospojinu, koja je ujedno i krsna slava Veća srpske nacionalne manjine opštine Negoslavci.

Dan opštine Negoslavci obeležen je u petak, 25. avgusta svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Negoslavci. Bila je to prilika da se Negoslavčani i njihovi gosti prisete šta je urađeno u proteklom jednogodišnjem periodu i najave planirane aktivnosti.

– Ono što je obeležilo rad Opštinskog veća Opštine Negoslavci u proteklom periodu svakako je usvajanje Strategije razvoja opštine kao temeljnog dokumenta kojim su definisane smernice razvoja naše opštine do 2020. godine. Neki od najvažnijih projekata koji su sadržani u Strategiji su izgradnja energetskog postrojenja na poljoprivrednu biomasu, izgradnja Doma za stare i nemoćne, sportskog centra sa sportskom dvoranom i Etno kuće sa gastronomskom ponudom. Kada je u pitanju infrastruktura, u toku je izrada projektne dokumentacije za odvodnju na području naselja Negoslavci. Javili smo se na konkurs koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije za lokalne ceste. Uređujemo Partizansku ulicu. Takođe prijavili smo i projekat modernizacije javne rasvete i postavili novu LED rasvetu, kao i projekat izgradnje pešačke staze ukupne dužine 6 kilometara i vrednosti dva i po miliona kuna. Kroz projekat ” Slagalica” napravili smo letnju pozornicu u našem mestu. Prijavili smo se i na konkurs Ministarstva rada i penzionog sistema za projekat “Zaželi” kojim planiramo zaposliti 15 dugotrajno nezaposlenih žena – rekao je načelnik Dušan Jeckov.

Kao jedan od prioriteta u dosadašnjem radu istakao je i registraciju mesne škole, u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu po modelu A, kao škole srpske nacionalne manjine, a u fokusu rada opštinskih vlasti biće i daljnje aktivnosti usmerene na decu i mlade.

– Opština Negoslavci izdvaja po 2.000 kuna za svako novorođeno dete. Takođe osiguravamo i nabavku sveski za svu decu od 1. do 4. razreda, udžbenike za socijalno ugroženu decu te sufinansiramo prevoz učenika – ističe načelnik Dušan Jeckov.

Svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Negoslavci prisustvovao je i predsednik Skupštine Vukovarsko-sremske županije Dražen Milinković.

– Moram pohvaliti aktivnosti i programe koji su provedeni u opštini Negoslavci te projekte koje su pripremili. Dobra priprema projekta je 50 odsto realizacije, naročito sada kada smo u Evropskoj uniji i kada su nam na raspolaganju sredstva iz EU fondova. Na području opštine Negoslavci kao i na području cele županije dosta je ulagano u komunalnu infrastrukturu koja je dobro izgrađena i osposobljena. Sada je bitan naglasak na pokretanju privrede, poljoprivrede, drvnog klastera, navodnjavanja i ostalih aktivnosti koje će zadržati mlade da ostanu živeti i raditi na našem području – rekao je predednik županijske skupštine Dražen Milinković.

Po prvi put u zvaničnoj poseti opštini Negoslavci u petak, 25. avgusta bili su predstavnici opštine Šid. Tom prilikom iskazan je obostran interes za razvijanjem programa prekogranične saradnje, finansiranih sredstvima Evropske unije, naročito u području zaštite životne sredine.

Svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Negoslavci prisustvovali su i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, SDSS-a koji je na vlasti u toj opštini od konstituisanja, Zajedničkog veća opština, opština Borovo, Markušica, Stari Jankovci, Tompojevci i Tovarnik kao i gosti iz Kukujevaca i Temerina u Republici Srbiji.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011.godine u opštini Negoslavci, nastanjenoj pretežno srpskim stanovništvom, žive 1.463 stanovnika.

Osim opštine Negoslavci 28. avgust kao svoj Dan proslavlja i Opština Markušica.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.