Vukovar među vodećim gradovima u Hrvatskoj po izdvajanju za preduzetnike

Na konferenciji za novinare u Vukovaru gradonačelnik Ivan Penava osvrnuo se na nedavno objavljene podatke Ministarstva finansija Republike Hrvatske o izvršenju budžeta jedinica lokalne samouprave. Iz tih podataka je vidljivo kako je Grad Vukovar osmi grad u Republici Hrvatskoj po izdvajanjima iz budžeta za preduzetnike, koja čine 2,24% budžeta. Podaci takođe pokazuju kako je Vukovar po kriterijumu per capita (po glavi stanovnika) treći grad u Hrvatskoj sa izdvajanjima za preduzetnike od 119 kuna po stanovniku.

“Već u ovoj godini je iznos od 3,2 miliona kuna, koliko smo za potpore preduzetnicima izdvojili u 2016. godine, podignut na nivo od četiri miliona kuna, čak i nešto iznad toga, što znači povećanje od 30 odsto iznosa kojim Grad Vukovar motiviše i podržava preduzetnike. I dalje insistiramo na donošenju novog Zakona o podsticanju ulaganja u Grad Vukovar, čije donošenje očekujemo još ove godine. Nakon puno godina ponovo smo aktivirali i podsticanje privrede putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, takođe u iznosu od 3 miliona kuna što je ekvivalent onome što je Grad izdvojio. Praktično je to udvostručenje novca koji ide direktno privredi” rekao je Penava.

Prema podacima koje je iznela pročelnica za privredu Grada Vukovara Marijana Grubišić, u 2016. godini potpore je koristilo 136 preduzetnika dok je ove godine, do jula, zaprimljeno i isplaćeno 247 zahteva.

Grad Vukovar ima 17 mera za podsticanje preduzetništva, a najviše korištena mera su potpore za očuvanje postojećih radnih mesta. Najizdašnija i najveća je mera za razvoj konkurentnosti u proizvodnji, za proizvodne firme koje zapošljavaju 10 i više radnika.

Leave a Reply