Počeo 11. Vukovar film festival

Sinoć je u Hrvatskom domu u Vukovaru otvoren 11. Vukovar film festival koji će trajati do 26 avgusta. Direktor festivala Igor Rakonić izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim festivalom i rekao kako su prevazišli prošlogodišnji.

– Ove godine od 80 filmova koji će biti prikazani čak 20 je bilo u konkurencijama festivala u Kanu i Berlinu – rekao je Rakonić.

Filmovi će biti prikazivani na 10 lokacija od kojih su sedam u Vukovaru (terasa Agencije za vodne puteve, perivoj Gradskog muzeja Vukovar, Muzej vučedolske kulture, CineStar, bioskop u Borovu naselju, Vukovarska ada i brod Bajadera) te u Osijeku, Belom Manastiru i Valpovu.

Film “Telo i duša” mađarske rediteljke Ildiko Enjedi otvorio je ovogodišnji festival. Reč je o filmu koji je ove godine osvojio nagradu Zlatni medved na filmskom festivalu u Berlinu za najbolji igrani film.

– Ovaj film je jednostavna ljubavna priča koja se nama koji smo radili na njemu veoma svidela pa smo se trudili da takva i ostane. Do poslednjeg trenutka nismo bili sigurni da li će film biti komedija ili drama, jer u njemu ima i jednog i drugog – rekla je Ildiko Enjedi te dodala da je osvajanje ove nagrade bilo višestruko zadovoljstvo.

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma Vukovar čast da otvori ovogodišnji festival pripala je pomoćnici ministarke kulture Ivi Hraste Sočo koja je istakla kako ovaj festival, dovodeći prestižna ostvarenja evropske i svetske kinematografije značajno doprinosi regionalnom, privrednom,
kulturnom i turističkom razvoju Vukovara i Vukovarsko-sremske županije.

– Zahvaljujući 11. VFF-u Vukovar postaje središte filmske umetnosti u Hrvatskoj ovih dana. Ovo je veliki turistički događaj za naš grad pa smo u skladu s tim prilagodili ugostiteljsku i turističku ponudu. Verujem da će svi posetioci uživati u filmskim projekcijama te da će se u gradu Vukovaru osećati kao kod kuće – rekao je zamenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

O najboljima će i ove godine odlučivati dva žirija. Stručni sud za dokumentarce daju nemački reditelj i producent Tim Van Baveren, poljski reditelj Marek Tomaž Pavlovski i hrvatska rediteljka Irena Škorić. Žiri za kratke i dugometražne filmove čine filmski kritičar Dean Kotiga, urednica na HRT-u Branka Papić i glumac Emir Hadžihafizbegović.

Ove godine nagrada za životno delo biće dodeljena reditelju Antunu Vrdoljaku, a nagrada “Krsto Papić” za poseban doprinos hrvatskom filmu književniku Pavlu Pavličiću.

Leave a Reply