22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Đule Van Gogh: Ideologija nota i stihova za nas je jedina ideologija

4 min read

 

U okviru manifestacije “Borovo rock night” sinoć je na Letnjoj pozornici u Borovu održan koncert beogradske rock grupe Van Gogh. Jedna od najpopularnijih grupa na srpskoj i regionalnoj rock sceni prošle godine je obeležila veliki jubilej, 30 godina postojanja, koji je krunisan sa dve MTV nagrade za najbolji regionalni rock bend, a gostovanje u Borovu deo je njihove aktuelne turneje “Licem u lice”.

“Ovo je velika čast i radost za nas da smo pozvani u Borovo. Ovakvi koncerti i ovakav odnos domaćina prema nama je nešto za čim žudimo. Mislim da će večerašnji koncert biti kao da sviramo u Areni pred 20 hiljada ljudi.Nema razlike. Ne postoji u našim srcima rangiranje koncerata. Veliko nam je zadovoljsto da smo u Borovu”, rekao je uoči koncerta, u izjavi lokalnim medijima, frontmen Van Gogha, Zvonimir Đukić Đule. Na pitanje koliko je bilo teško opstati više od tri decenije , Đule odgovara da je Van Gogh u tome uspeo zahvaljujući predanosti muzici koja je bila njihova jedina ideologija, a čime se i danas rukovode.

“Danas je najteže biti svoj. Meni je mnogo drago da smo i posle toliko godina i u godinama biološkim u kojima smo, ostali svoji, predani muzici, dostojanstveni, da je ideologija nota i stihova jedina ideologija ispod koje možemo da stanemo i ispod koje ćemo stati. Borimo se za život kao i sav normalan svet jer i mi na kraju meseca imamo račune koje moramo platimo, struju, stan, vodu, Muzika je ljubav koja je u našem slučaju postala i posao, ali ne postoji taj posao koji možeš da radiš bez obzira koliko ti donosi, oduzima ili odnosi, prvenstveno mislim na odsustvo od kuće i neviđanje najmilijih, da nema te ljubavi. Mislim da pobeđuje svaki novi grad, svaka nova bina, svaki novi izazov”, kaže Đule.

U Hrvatskoj su dosad svirali u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu i Slavonskom Brodu, ali se njihove pesme slabo vrte na radio-stanicama, iako im je poslednji album izdala Croatia records.

“To je jedna divna saradnja, poslovna, fantastična saradnja, i drago nam je da se naši spotovi vrte na CMC kanalu. Nažalost, ne vrte se na radio-stanicama, tu postoji još ono što se zove barijera ijekavice-ekavice, bez obzira što mi pevamo o ljubavi na naš način. Možda je ta naša ljubav o kojoj mi pričamo kroz stihove i note za ukus prosečnog slušaoca u Hrvatskoj preagresivna, ali tu nema ni “A” od agresije, postoje samo note, energija i emocije, koje mi nesebično delimo s publikom na planeti. Voleli bi da sviramo po klubovima u Hrvatskoj, ja znam da je težak put do velike bine i širokog auditorijuma, ali činjenica da se za sve ove godine nismo trudili da se dopadnemo bilo kome, a dopali smo se mnogima, u nama budi nadu da ćemo možda u kasnim šezdesetim i zasvirati u nekom klubu”, govori frontmen Van Gogha.

Borovska publika je dva i po časa uživala u koncertu koji je završio hitom “Anđele moj brate”. Kao predgrupa nastupili su članovi novosadskog rock sastava The Barflys. Sinoćnji koncert organizovali su Borovsko udruženje mladih, Opština Borovo i preduzeće Eko Dunav u sklopu ovogodišnjeg Borovskog leta.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.