30/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Konstituisan 6.saziv Zajedničkog veća opština – novi predsednik Srđan Jeremić iz Borova

5 min read

U Vukovaru je sinoć konstituisano Zajedničko veće opština (ZVO) , institucija srpske zajedice na istoku Hrvatske koja je pre 20 godina nastala na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namere Vlade RH o završetku mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema te odluke hrvatske Vlade o sastavu, organizaciji, nadležnostima i finasiranju ZVO-a. Ovo je šesti saziv ZVO-a čiji su članovi, nakon poslednjih lokalnih izbora, delegirani iz jednica lokalne samouprave na prostoru Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u kojima pripadnici srpske nacionalne manjine čine većinu ili participiraju u predstavničkoj vlasti. Za predsednika je jednoglasno izabran Srđan Jeremić, 42-godišnji diplomirani ekonomista iz Borova, aktuelni predsednik Opštinskog veća opštine Borovo. Jeremić je na čelu ZVO-a zamenio Dragana Crnogorca. Novi predsednik je kao prvi korak istakao  uspostavljanje bolje saradnje među opštinama koje deluju u sastavu ZVO-a.

“Moramo smanjiti podele unutar srpske zajednice i pronaći zajednički jezik oko naših fundamentalnih pitanja i opstanka na ovom području. Verujem da kroz konstruktivan dijalog i razmenu informacija, međusobno poštovanje i uvažavanje, možemo pronaći adekvatna rešenja kojima će se poboljšati uslovi života naših sunarodnjaka”, rekao je Jeremić i dodao kako želi unaprediti i socijalnu politiku ZVO-a za čega će biti potrebno pronaći dodatne izvore finansiranja, što planira učiniti već do kraja godine.

Govoreći dalje o smernicama i prioritetima Jeremić je, između ostalog, naveo saradnju s matičnom državom Srbijom, stranim ambasadama akreditovanim u RH, međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama te bolju, kvalitetniju i intezivniju saradnju sa predstavnicima srpske zajednice koji učestvuju u Vladi RH na svim nivoima, kao i saradnju sa svim institucijama i organizacijama Srba u Hrvatskoj , kao što su Srpsko narodno veće, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” , Srpsko privredno društvo “Privrednik” i Samostalna demokratska srpska stranka, koje rade na rešavanju problema pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Jedno od urgentnih pitanja je i rešavanje statusa ZVO-a.

“Statusom udruženja ” sui generis”, udruženja s posebnim statusom, ne možemo biti zadovoljni s obzirom na značaj ZVO-a, a pogotovo polazeći od činjenice da je ova institucija nastala na osnovu međunarodnih sporazuma. To moramo rešiti na kvalitetniji i instiitucionalniji način”, poručio je novi predsednik ZVO-a. Bivši predsednik Dragan Crnogorac je rekao da mu je bila velika čast što je proteklh 12 godina obavljao tu dužnost.

“Ponosan sam što sam u tri mandata obavljao ovu, možda i najačasniju funkciju Srba u Hrvatskoj, koja je nosila veliku odgovornosti ne samo prema sebi i svom radu već i prema pripadnicima srpske zajednice, ali i države u kojoj živimo”, rekao je Crnogorac.

Šesti saziv skupštine ZVO-a broji 24 člana, po dva iz Belog Manastira, Borova, Markušice, Trpinje, Negoslavaca, Šodolovaca, Jagodnjaka i Erduta te po jednog iz opština Stari Jankovci, Nijemci, Darda, Kneževi Vinogradi, Popovac i Tompojevci. Članovi skupštine su i zamenici župana Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije iz reda srpske nacionalne manjine, Đorđe Ćurčić i Radomir Čvarković, koji su po funkciji i njeni potpredsednici. Dva delegata iz grada Vukovara biće imenovana naknadno, nakon čega će se broj članova povećati na 26. Na konstitutivnoj sednici izabran je i novi sekretar. Dosadašnju sekretarku Draganu Jeckov koja je početkom jula postala saborska zastupnica, zamenio je 58-godišnji Vinko Lazić, diplomirani politikolog iz Vukovara.

Svečanoj konstitutivnoj sednici Skupštine ZVO-a prisustvovao je i dr Vojislav Stanimirović, donedavni predsednik SDSS-a, a sada predsednik Glavne skupštine te stranke, koji je uz pokojnog Miloša Vojnovića, prvog predsednika ZVO-a , najzaslužniji za formiranje ove institucije srpske zajednice.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.