21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Program “Zaželi” predstavljen i u Vukovaru

2 min read

 

U okviru Poziva na dostavu projektnih predloga “Zaželi – Program zapošljavanja žena” koji provodi Ministarstvo rada i penzionog sistema, danas je u Vukovaru održana Informativna radionica na kojoj je predstavljen ovaj program namenjen zapošljavanju žena koje pripadaju grupi teško zapošljivih.

“Radi se o programu zapošljavanja žena iz rizične grupe koji je vredan 400.900.000,00 kuna kroz koji će se nastojati zaposliti 3000 žena širom Hrvatske od kojih će svaka pomagati najmanje 4 korisnika što znači da će u projekt biti uključeno ukupno 15 000 osoba. Krajnji korisnici su starije, nemoćne i usamljene osobe . Maksimalno trajanje programa je 30 meseci a nosioci projekta mogu biti jedince lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitne organizacije u obaveznoj saradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrima za socijalnu skrb.”, rekla je Majda Burić, državni sekretar u Ministarstvu rada i penzionog sistema.

Minimalna vrednost bespovratnih sredstava po projektu može iznositi 900 hiljada kuna, dok je najviša predviđena vrednost po projektu 10 miliona kuna. U Hrvatskoj je među nazaposlenima trenutno 58 odsto žena, a u Slavoniji taj udeo iznosi 64 odsto.

Ovaj program namenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, lečene zavisnice, žene žrtve porodičnog nasilja, beskućnice,žene Romkinje,  a osnovni uslovi koje moraju ispunjavati su da imaju najviše srednju stručnu spremu i da su prijavljene u evidenciju
Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.