22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovska Prosvjeta obeležila stogodišnjicu smrti Vladislava Petkovića-Disa i Milutina Bojića

3 min read

Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” obeležio je stogodišnjicu smrti velikih srpskih pesnika Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa. Predavanje je tim povodom održao profesor doktor Jovan Delić iz Beograda.

“Ovo su dva relativno različita pesnika. Jedan je možda naglašenije metafizički pesnik iako je bio slabijeg obrazovanja, bez diploma i papira, i neke tanje karijere, kakav je bio Vladislav Petković -Dis, ali pesnik neviđenog lirskog dara i prosto neverovatnih lirskih prodora i nagoveštaja onog što će doći u srpskoj poeziji kasnije. Iako ne mnogo priznat od kritike tih dana, on je danas nesumnjivo jedan od naših lirskih vrhova. Milutin Bojić je opet, ovom desetinom pesama uključujući pesme: Plava grobnica, Zemlja oluje, Sejači, Bez uzvika, Molitva, dostigao nivo naše najbolje patriotske poezije i one poezije koja je imala i elemente praštanja i razumevanja tuđeg užasa i tuđe nesreće i naravno, elemente nacionalne i lične tragedije. Ne treba zaboraviti da je Bojić umro 1917. godine u bolnici prestolonaslednika Aleksandra u Solunu, da je sahranjen na Zejtinliku, a potom prenesen u Beograd gde ga je porodica sahranila u porodičnoj grobnici. Na spomeniku stoje stihovi iz njegove uvodne pesme za knjigu “Pesme bola i ponosa” koje sada služe kao Bojićev epitaf”, rekao je profesor Delić i podsetio da je ove godine i 125-ta godišnjica rođenja Milutina Bojića.

“On je čovek koji je za svojih 25 godina života napravio nešto što je gotovo neshvatljivo: sedam drama, 124 pozorišne recenzije, dve knjige poezije u kojima je barem desetak vrhunskih patriotskih pesama, najboljih srpskih pesama, računajući i Plavu grobnicu. Dakle, Bojić nije samo pesnik Plave grobnice”, istakao je profesor Delić.

Predsednica borovske Prosvjete Sretenka Čaović izrazila je zadovoljstvo održanim predavanjem koje je, kako je rekla, donelo i neke nove, manje poznate detalje iz života dvojice pesnika, te najavila da će naredno predavanje biti posvećeno Vladanu Desnici, a povodom 50-te godišnjice njegove smrti.

U programu je učestvovala i Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova s pesmom “Tamo daleko”, a stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića recitovala je članica “Prosvjete”, profesorka srpskog jezika i književnosti Danijela Atlagić.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.