15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Novi predsednik SDSS-a Milorad Pupovac

5 min read

Nakon dve decenije delovanja na političkoj sceni Hrvatske, Samostalna demokratska srpska stranka dobila je novo stranačko rukovodstvo. Na jučerašnjoj 6. izveštajno-izbornoj sednici Glavne Skupštine SDSS-a, za predsednika te stranke jednoglasno je izabran dr Milorad Pupovac. 

“Izuzetno sam počašćen činjenicom da sam nakon 20 godina vodstva ove stranke od strane dr Vojislava Stanimirovića tu dužnost preuzeo odlukom skupštine, danas , ovde , gde je pre 20 godina stranka i osnovana. Imam samo jednu poruku koja će biti sažetak onoga što ću činiti i delovati sa svojim potpredsednicima, Glavnim odborom, svim članovima Skupštine i celokupnim članstvom. Gori ne smemo biti, a bolji moramo biti. Bolji u mnogim segmentima, bolji u zastupanju, bolji u kontaktu s ljudima, bolji u saradnji s drugim političkim strankama i posebno bolji u rešavanju životnih problema ljudi jer to je ono što svaki čovek, svaki građanin ove zemlje, a onda i pripadnik srpske zajednice u Hrvatskoj očekuje od stranaka koje ih predstavljaju pa tako i Srbi od Samostalne demokratske srpske stranke”, istakao je Pupovac. Govoreći o programskim smernicama Samostalne demokratske srpske stranke za naredni period, Pupovac je posebno istakao kako SDSS želi doprinositi kulturi mira i tolerancije. 

“Kao što smo pre 20 godina doprinosili miru i stabilnosti u zemlji, tako i danas želimo doprinositi kulturi mira i tolerancije u našoj zemlji, da nam se ne događaju godine koje su iza nas, 2014., 2015. i 2016., jer jedino se u miru može nešto dobro činiti, a drugo, neophodno je pojačati participaciju pripadnika srpske zajednice, oni osećaju isključenost, oni osećaju na različitim nivoima nedovoljnu uključenost u sistem donošenja odluka kad su u pitanju njihove životne sredine i kad je u pitanju zajednica kao celina. I treće, to je pitanje razvijenosti sredina u kojima pripadnici srpske zajednice žive. Neophodno je da država razvije dodatne mehanizme, da Vlada razvije dodatne mehanizme koji će unaprediti uslove života u sredinama, od Kneževih Vinograda na istoku pa sve do Biskupije na jugu. To je naš zadatak”, poručio je Pupovac.

Za potpredsednike SDSS-a na jučerašnjoj skupštini izabrani su Dragana Jeckov iz Negoslavaca, Jugoslav Vesić iz Dalja, Anja Šimpraga iz Ervenika i Dejan Mihajlović iz Krnjaka. 
 
Dosadašnji predsednik SDSS-a dr Vojislav Stanimirović izabran je za predsednika Glavne skupštine SDSS-a, a potpredsednici su: Mile Horvat iz Kneževih Vinograda i Igor Pavković iz Voćina. 

“Biti na čelu jedne manjinske stranke 20 godina i povratak u dvoranu gde je ona osnovana, to je velika stvar. Mogu reći da je u Hrvatskoj samo Ivan Jakovčić u kontinuitetu bio na čelu jedne stranke duže nego ja, on je bio 22 ili 23 godine. Shvatio sam da je neophodno da uz veterana Milorada Pupovca dobijemo mlade ljude, dve žene i dvojicu mladića, koji će uz njegovu pomoć za kratko vreme stasati i shvatiti politiku koju smo mi do sada vodili. Verujem da će u tome imati uspeha. Ja sam ostao na neki način u priči vezano za skupštinu, to jedna vrsta političkog zakonodavnog tela, da im pomognem da se konstituišu što bolje i verujem da će oni u narednom periodu to vrlo uspešno uraditi”, rekao je Stanimirović.

Na jučerašnjoj Glavnoj skupštini SDSS-a, najviše stranačko priznanje Plaketa “Miloš Vojnović” uručena je trojici istaknutih članova stranke; Lazi Gunju iz Mirkovaca, Nikoli Kalatu iz Knina i Milošu Kepčiji iz Dvora. 
 
Predstavljena je i monografija o 20 godina SDSS-a, čiji je urednik i autor Bogdan Rkman, a koautori su dr Milorad Pupovac i dr Vojislav Stanimirović.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link